Много от нас държат в мазетата си всевъзможни предмети. Някои от тях са съвсем обикновени, други пък с времето стават дори още по-ценни находки, отколкото вероятно сме предполагали.

iPadOS 16 и как новата операционна система ще превърне таблета в компютър

iPad се превръща в компютър с новата iPadOS 16

Истински промени

Любопитната история на един германец, потребител на социалната мрежа Reddit, е свързана именно с откритието му на една особено интересна находка от мазето на баба и дядо му. Там той е намерил много рядък 66-годишен компютър Librascope LGP-30.

За модела се знае, че е пуснат за първи път през 1956 г. и е един от едва 45-те произведени в Европа. Разработеният от Стан Франкел в Калифорнийския технологичен институт през 1954 г. LGP-30 първоначално се е продавал за 47 000 долара (или около 512 866 днес) и е тежал "само" 363 килограма. Това може днес да ни се струва безумно много, но за времето си компютърът е бил смятан даже за малък.

Освен LGP-30, германецът е открил и друга техника в мазето, но компютърът е най-интересната находка. Самият той споделя, че единственото, което знае, е, че дядо му го е използвал за строителни изчисления през 60-те години. Тогава той е бил и един от малкото хора в страната, които са притежавали подобна машина.

Сега, след като е стоял в мазето няколко десетилетия, LGP-30 вероятно ще има нужда от значителна предварителна подготовка, за да започне да работи отново. А целта това да се случи е съвсем постижима.

Lenovo Yoga AIO 7 и какво предлага новият компютър с въртящ се екран

Какво може новият Lenovo Yoga AIO 7, което другите не могат

Един специален компютър

"Наистина би било страхотно, ако някой успее да задейства това нещо отново", казва германецът. Той споделя още, че дори е открил музей в Германия, където има работещ LGP-30 и най-вероятно ще се свърже с хората, които работят в него, пише ars technica.