Всички сме чували за съдбата на жените в арабския свят и колко консервативни са там мъжете. И това не е новина. Отскоро обаче призивите за равни права и уважение на нежната половина от човечеството вече няма да е глас в пустиня. Причината - социалните мрежи и дигитализацията.

Феноменът „онлайн бдителност“ и как влияе дигиталната революция на психиката ни

Колко е вредно да сме постоянно онлайн

Много, според психолозите

Асиа Ал Фарадж е модна блогърка. Живее в Кувейт и се радва на 2.5 милиона последователи в социалните мрежи. Преди дни тя споделя с тях, а и със света, едно специално видео.

В него Асиа казва, че в родната й страна има "проблеми". И така дава висок старт на нашумяла в момента социална кампания.

"Всеки път, когато изляза, има някой, който ме тормози или тормози друга жена на улицата", казва тя в емоционалния запис.

Решението й да го качи също не случайно. То идва, след конкретна случка - превозно средство ускорява нарочно, за да я "сплаши", докато върви към колата си, пише Al Jazeera English.

Постът на Асиа предизвиква серия от радио и телевизионни предавания с активисти, адвокати и учени, които обсъждат подробно болната тема с отношението към жените. Дори американското посолство в Кувейт реагира с достатъчно красноречива графика с думите "Не я тормозете".

Видеото на Асиа Ал Фарадж стига и до 27-годишната Шайма Шамо. Тя следва в чужбина, но миналата година се завръща в родния Кувейт. Именно Шейма създава профила Lan Asket, на български език "Няма да мълча".

Only, трейлър на филма и какво би станало, ако всички жени на света умрат

Какво би станало, ако вирус убие всички жени по света

Утопия или апокалипсис

Още с активирането на акаунта, започват да "валят" съобщения от жени и момичета, които са преживели словесно, физическо и сексуално насилие, казва тя пред AFP. И добавя: "Трябва да говорим, да се обединим и да се защитаваме, защото това, което се случва, е неприемливо."

Снимка 517896

Източник: iStock

Модната блогърка Асиа Ал Фарадж качва и второ видео, в което обяснява, че емигрантската общност в страната й е "невероятно уязвима и понякога бива тормозена на ниво, което кувейтските жени никога няма да разберат".

"Щом една жена заговори за тормоз, близките започват да й задават въпроси от типа на "С какво беше облечена?" или "Колко беше часът?", разказва още блогърката по отношение на така наречената "култура на срама" в родината й.

Анджелина Джоли, домашното насилие, пандемията и съветите й към жените

Ценните съвети на Анджелина Джоли към жените

Темата за насилието над жени отново е актуална

Междувременно Ротна Бегъм, старши изследовател в неправителствената организация Human Rights Watch, внася още светлина по темата. Тя уточнява, че в Кувейт, както и в много държави от Близкия изток, полицията често не приема подобни злоупотреби сериозно и страхът от внасяне на срам в семействата заглушава мнозина.

За съжаление, има предвид болшинството от жените.