В света на футбола миналата седмица бе белязана от решението на Лео Меси да продължи кариерата си извън Европа. Но не в Саудитска Арабия, където се смяташе за най-сигурно, че ще премине, а в САЩ.

Гарет Бейл, Лос Анджелис, каква ще бъде заплатата му в отбора и как Интер Маями ще се облагодетелства от трансфера

Милионите, от които Гарет Бейл се отказа

В Америка не е като в Испания

Меси ще се развихри по американските терени с екипа на Интер Маями, което не е толкова изненадващо, ако вземем предвид изказванията му. А и ако вземем предвид също така твърденията за параметрите на договора му.

Ясно е, че аржентинецът не гони печеленето още трофеи, иначе нямаше да подписва с последния в класирането в източната конференция на MLS. Все пак, приходите на Интер Маями за 2022 г. са 56 милиона, докато тези на ПСЖ, бившият отбор на Меси - над 700 милиона долара.

Хорхе Мас и Дейвид Бекъм

Източник: GettyImages

Хорхе Мас и Дейвид Бекъм

Лицето на Интер Маями, разбира се, е Дейвид Бекъм, който основа отбора през 2018 г., но силните хора в клуба са цели трима. Освен Бекъм, това са братята Хорхе и Хосе Мас.

Хорхе е този, който е по-ангажиран, защото изпълнява ролята на изпълнителен директор и управляващ собственик. Всъщност той е със статута на милиардер, а според Forbes състоянието му се равнява на 1.3 милиард долара.

Хорхе Мас е роден през 1963 г. в Маями, Флорида, само три години след като баща му Хорхе Мас Каноса напуска Куба, за да избяга от режима на Фидел Кастро. Понеже Каноса е противник на комунистическия режим се присъединява към обучените от ЦРУ сили за кубински изгнаници след пристигането си в САЩ.

Снимка 622577

Източник: GettyImages

След кратък престой в армията бащата на Хорхе проявява бизнес нюх и използва заем в размер на 50 000 долара, за да придобие малка пуерториканска телефонна компания на име Iglesias y Torres. Която по-късно преименува на Church & Tower.

През 1984 г. Хорхе Мас започва да работи в компанията на баща си, като основната му задача е да поставя кабели и монтира телефонни стълбове. През 1994 г. той поема контрола на компанията и също я преименува на MasTec.

Снимка 622578

Източник: GettyImages

Най-основното е, че Мас успява да превърне MasTec в международна компания, която осигурява монтаж, изграждане и поддръжка на енергийна, комунална и комуникационна инфраструктура, пише Forbes. За това колко точно успешен е бизнесът говорят приходите, които за изминалата година са били в размер на 9.8 милиарда долара. 

В момента Хорхе Мас притежава 15% от MasTec, а това не е единственото му успешно бизнес начинание. През 1990 г. основава Neff Rentals - компания, предлагаща под наем строително оборудване. През 2005 г. той я продава да над 500 милиона долара.

Защо Лео Меси избра Интер Маями, за да продължи кариерата си

Ето защо Лео Меси напуска Европа

Един велик футболист избра САЩ

През 2018 г. Мас закупува акции в Интер Маями, а през 2021 г. заедно с брат си стават основни действащи лица в клуба. Заедно с Бекъм, разбира се. Преди пристигането на Лео Меси в Интер Маями клубът е оценяват от Forbes на 600 милиона долара, което го нарежда на едва 11-то място по това отношение в MLS.