Ако сме приключенци по душа, със сигурност постоянно сме в търсене на нови и нови предизвикателства, с които да вдигнем летвата и да се заредим с нов адреналин. Нашата планета определено предлага безброй опции спрямо това по какъв тип преживявания си падаме. Но дори и най-големите ентусиасти биха се позамислили дали да тръгнат по най-дългия пешеходен маршрут.

Пътуване с влак от Португалия до Сингапур и това ли е най-дългият маршрут

Най-дългият маршрут с влак

За колко време се стига от Португалия до Сингапур

Рекордът за най-дълъг път, който може да бъде изминат с моторно превозно средство, държи Панамериканската магистрала, която свързва Аляска с Аржентина. Ако обаче предпочитаме да ходим пеша, най-дългият път, по който може да тръгнем, започва от Магадан в Сибир и стига чак до Кейптаун в Южна Африка. Той е дълъг точно 22 387 км., което го прави малко по-къс от най-дългата магистрала.

Преминава през два континента - Азия и Африка, шест часови зони и общо през 16 държави. Той е изчислен така, че да нямаме нужда от използването на фериботи и да има пешеходни мостове над всички реки, през които преминава. А при Панамериканската магистрала им 66-километров участък през джунглата, за който се използва алтернатива с ферибот.

Ако трябва да отговорим дали е възможно да се премине по най-дългия пешеходен маршрут, отговорът ще е, че хипотетично е възможно. Но дали е осъществимо в действителност, това е друг въпрос. И фактът, че досега никой не го е направил, е красноречив. А пречките са няколко и от различен характер.

Една от актуалните трудности е, че голяма част от пътя минава през територията на Русия, а за да се разхождаме спокойно там ни трябва виза. Дори да я имаме, туристическата важи само за 30 дни, които няма да са ни достатъчни, за да преминем през сибирския маршрут. Трябва да минем и през няколко затворени граници (като тази от Сирия за Израел) и не една, и две горещи точки (като Абхазия и Судан).

Снимка 627135

Източник: iStock

От The Travel изчисляват, че ако ходим по осем часа на ден, ще ни отнеме 587 дни. Но това време може да варира сериозно спрямо различни фактори и да се удължи. Според Google Maps ще са необходими 4492 часа чисто време за ходене.

8 от най-големите зоопаркове в света, които си струва да посетим

8 от най-големите зоопаркове в света

И кой е най-големият в Европа

Това е изключително много време, което малко хора биха имали възможност да посветят само на ходене, дори и останалите пречки за преминаването по този предизвикателен маршрут да не са на лице. Но сме сигурни, че все някога ще се намери ентусиастът, който да се съгласи на това предизвикателство.