Освен прочутата "коледна звезда", другото най-популярно вътрешно растение, свързано с Коледа, е коледничето. Schlumbergera truncata, позната още като коледен кактус или коледарче, е сукулент, чиято родина са дъждовните гори на Бразилия.

Ако имаме последното предвид, лесно ще се досетим как би трябвало да го отглеждаме, за да се радваме на пълната му прелест. Това не е обикновен кактус - не обича засушаване, а влажни и топли условия, които му напомнят тези в дъждовната гора.

Компостна почва, дървесни кори и хумус са подходящата среда, в която да се насади. Редовно пръскане на стеблата и поддържане на влажна почва също са важни. Коледничето обича светлина, но не директна - подобна на онази, която се прокрадва през клоните на високите дървета в джунглата.

Ако искаме да цъфне точно за Коледа, трябва да осигурим на коледничето "почивка" в края на лятото. Температури между 10-17 градуса, както и по-кратките дни (максимум 10 светли часа) ще накарат растението да започне да образува цветни пъпки.

Преполиване, температура, саксии - 6 причини сукулентите да умират

6 причини сукулентите да умират

И как да се справим с това

Веднъж цъфнало, коледничето не понася прекалена топлина. Ако температурата в помещението е прекалено висока, цветовете бързо ще окапят.