Китай е сред страните, които са първи в редица отношения и от които можем само да взимаме пример. От предстоящата забрана за употреба на смартфони в училищата през първия 6G сателит, който изстреля, до стартиралата вече Зелена революция - по всичко личи, че скоро и тях няма да стигнем.

Китай, въглеродните емисии и какъв е екологичният план на страната

Зелената революция на Китай

От най-големия замърсител към въглеродния неутралитет

А от тази година в азиатската държава има и нов граждански кодекс, според който съпругът или съпругата имат право на еднократно обезщетение при развод, ако поемат по-голяма отговорност при отглеждането на дете/децата или възрастни роднини, както и ако помагат на партньора в работата му. Отделно получават и месечна издръжка.

Именно по силата на този нов закон по време на дело за развод, Китайският съд отрежда на мъж, регистриран с името Чен, да изплати на съпругата си компенсация за домакинската работа, която тя извършва по време на брака им.

В иск към съда потърпевшата го обвинява и че не се е грижел достатъчно за сина им.

Снимка 520409

Източник: iStock

Жената ще получи месечна издръжка от 2000 юана и еднократно обезщетение от 50 000 юана, или 5460 британски лири, за пет години неплатен труд, съобщават от MSN.

Снимка 520414

Източник: iStock

Случаят предизвиква широк отзвук и разгорещен онлайн дебат в китайската социална медия Weibo. Хаштагът по темата е разгледан повече от 570 милиона пъти, а коментарите са най-различни.

Китай и защо страната забранява ползването на смартфони в училище

Защо Китай забранява смартфоните в училищата

Здравето е по-важно от игрите

Според някои размерът на обезщетението е твърде малък, а други са категорични, че мъжете трябва да поемат повече домакински задължения.