След като октомври беше резервиран за деветото издание на Cinelibri, то сега идва ред целият ноември да мине под знака на 37-ата Киномания.

Кинопремиерите за ноември, сред които са "Наполеон", "Диада", "Капитан Марвел 2" и "Добрият шофьор"

Най-очакваните кинопремиери за ноември

Две от тях са български

От 16 ноември до 3 декември зрителите в София, Пловдив и Варна ще могат да гледат подбрани както световни филми от изминалата година, така и вечни класики. Част от заглавията ще бъдат достъпни и в платформата Neterra.TV+.

Официалното откриване на Киномания 2023 е в четвъртък, 16 ноември, от 19 ч. в зала 1 на НДК с прожекция на българското предложение за Оскар тази година - "Уроците на Блага". Филмът на Стефан Командарев вече спечели отличия от Международния филмов фестивал в Карлови Вари в Чехия и е едно от най-очакваните заглавия.

Снимка 632853

Източник: 8pm / фотография: Светослав Стоянов

Не по-малко вълнуващи обаче са и селектираните предложения на Киномания от европейското и световно кино. Освен акцентните заглавия от фестивала, които вече представихме, подбрахме още пет други нови филма от различни жанрове, за да има за всекиго по нещо.

Киномания 2023 с богата програма от филми с Джони Деп, Хоакин Финикс и още знаменити актьори

Джони Деп, Хоакин Финикс, Люк Бесон и още причини да не изпускаме Киномания 2023

Дългоочаквани нови филми и вечни класики

"Аз, капитан"

Филмът на Матео Гароне вече може да се похвали с няколко значими награди. Освен че грабна Сан Себастиан - Наградата на публиката за най-добър европейски филм, "Аз, капитан" бе отличен и във Венеция със "Сребърен лъв" за режисура и наградата "Марчело Мастрояни за изгряващ актьор на Сейду Сар.

На пръв поглед основната тема, засегната във филма, е миграционната криза. Но на фона на историята за мигранти, които напускат Африка, за да стигнат до Европа, се разгръща и разказа за израстването на един срамежлив и наивен тийнейджър. По пътя си той се превръща в отговорен и смел възрастен, но не и преди да преодолее тежки изпитания и да се изправи срещу много истински чудовища. Разбира се, нашият герой не е сам и в подвизите си разчита на верни другари. "Аз, Капитан" е определян като съвременна героична сага и дори като модерната "Одисея".

"Голда Меир: Желязната лейди на Израел"

Звездата в този филм безспорно е Хелън Мирън. Почти неузнаваема, тя влиза в ролята на Голда Меир, един от най-емблематичните и влиятелни политически лидери на ХХ век. Заобиколена от колегите си мъже, Меир е начело на Израел, когато попада в центъра на драматичен и потенциално фатален за страната си период.

Режисьорът Ги Натив поставя акцента върху представянето на една едновременно силна и крехка дама, която трябва да взима решения, които не са по силите ѝ. А нещата се усложняват и от здравословното ѝ състояние, разклатено от непрестанното пушене. Партньори на Хелън Мирън на големия екран са актьорите Лив Шрайбър, Камий Котен, Лиор Ешкенази, Двир Бенедек и други.

"Клети създания"

Награденият със "Златен лъв" във Венеция филм на гръка Йоргос Лантимос вече беше представен в рамките на Cinelibri през октомври, но тъй като имаше само една прожекция, всеки, който я е пропуснал, има шанс да поправи грешката си на Киномания.

Режисьорът разказва една екстравагантна история по едновременно забавен и яростен начин. Главната героиня (Ема Стоун) е млада жена с мозък, развит колкото на бебе. И това е така, тъй като току-що е била възкресена от учен. Точно така, съвсем подобно на Франкенщайн. Бела тепърва трябва да се научи да говори и да се движи, но бързо напредва и в един момент открива радостта от секса и лицемерния сексизъм на изисканото общество от XIX век. "Клети създания" е увлекателно съчетание от научна фантастика, сюрреалистичен романс и викторианска приказка, в която основна е темата за себеоткриването и израстването.

"Обетована земя"

Филмът на Николай Арсел е предложението на Дания за Оскар тази година, а в главната роля е Мадс Микелсен. Действието ни връща в Дания от XVIII век и ни запознава с Лудвиг Кален - незаконен син на прислужница и благородник, който обаче не се примирява с ниския си статус и се стреми да успее в датската армия.

За това обаче са нужни воля и кураж - все качества, които той е убеден, че притежава и които ще са му нужни, за да се справи с бродещите разбойници и редица други препятствия. "Обетована земя" напомня на уестърн, но с тази разлика, че се отличава с жизненост, която иначе рядко присъства във филми с епоха.

"Книгата с решенията"

Историята в тази черна комедия ни запознава с Марк - ексцентричен режисьор, който се бори да си възвърне изгубеното вдъхновение и креативност. Филмовата компания, за която работи, иска да го уволни, и затова той бяга с вярната си монтажистка. Така се озовава в къщата на леля си в провинцията заедно с вече заснет материал.

Марк обаче така и не вижда реалността на своя несполучлив филм и създава собствена Книга с решения. Какво има в нея, оставяме зрителите да разберат сами, а ние само загатваме, че фантастична реалност на филма на режисьора Мишел Гондри е подправена и с щедра доза въображение и остроумие.

В рамките на Киномания 2023 ще се проведе и Фестивал на френския филм. Можем да обърнем внимание на наградения със "Златна палма" в Кан "Анатомия на едно падане", "Жан дю Бари: Фаворитката на краля" с Джони Деп, както и комедията "Жената на президента" с Катрин Деньов.

Джони Деп прави завръщането си в киното с участието в историческата драма Jeanne du Barry

Голямото завръщане на Джони Деп

След цялата драма с Амбър Хърд

Киномания 2023 е от 16 ноември до 3 декември в избрани кина в София, Пловдив и Варна.