Международният филмов фестивал във Венеция всяка година раздава голямата си награда "Златен лъв" и тазгодишното му 80-о издание не прави изключение.

Ема Стоун, Йоргос Лантимос и участието й в новия филм And на гръцкия режисьор

Ема Стоун във филм на гръцки режисьор

Актрисата за втори път работи с него

Филмът, който този път грабна признанието, е "Клети създания" на режисьора Йоргос Лантимос. Гръкът за втори път работи с актрисата Ема Стоун, след "Фаворитката", който спечели Оскар през 2018 г., припомнят ни The Hollywood Reporter.

Новият филм е съчетание от научна фантастика, сюрреалистичен романс и викторианска приказка за себеоткриването и израстването и вече е получил похвали от критиците. Историята, базирана на романа от 1992 г. Poor Things на шотландеца Алистър Грей и адаптирана от сценариста Тони Макнамара, е своеобразен постмодерен прочит на историята за д-р Франкенщайн и неговото чудовище.

Снимка 633223

Източник: Издателство „Колибри“

Ема Стоун е в главната роля на Изабела Бакстър, жена, върната към живота от гениален учен, която опознава патриархалния свят около себе си, но решава да се бори срещу него. Изпълнението на актрисата е определяно като едно от най-знаменателните в кариерата ѝ. В "Клети създания" участват още Уилям Дефо, Марк Ръфало, Рами Юсеф и Маргарет Куоли.

Снимка 633222

Източник: Издателство „Колибри“

В благодарствената си реч при приемането на наградата "Златен лъв" режисьорът Йоргос Лантимос споделя, че заснемането на филма е отнело много време и също така поздравява Ема Стоун за блестящата ѝ работа.

Блестящата лятна трансформация на Ема Стоун

Блестящата лятна трансформация на Ема Стоун

Резултатът е наистина страхотен

"Клети създания" ще има само една прожекция у нас за тази година и именно тя ще открие тазгодишното издание на фестивала Синелибри - 6 октомври, петък, от 19 ч. в Зала 1 на НДК. По кината филмът ще тръгне през януари 2024 г.