Ноември се оказва доста благодатен, ако ни се ходи на кино. Освен някои от дългоочакваните кинозаглавия на годината, ни очакват два български филма, както и няколко европейски, които заслужават внимание. Ето какво ни хвана окото.

"Добрият шофьор"

Иван е таксиметров шофьор в един от популярните курорти на Черноморието. Той се опитва да спести пари, за да може да замине при жена си и сина си във Финландия, и да поправи грешките от миналото. За да припечели по-бързо обаче, се забърква в неприятности. Това е първият игрален филм на документалиста Тонислав Христов, който тук се занимава с актуалните теми за емиграцията, трудният живот в български села и изборите, които трябва да правим в живота си. Участват Малин Кръстев, Герасим Георгиев-Геро, Китодар Тодоров, Алма Пьойсте.

От 3 ноември

"Престъплението е мое"

Париж през 30-те години на миналия век. Мадлен е красива и амбициозна актриса, която обаче има един проблем - също така е и бездарна. Скоро обаче съдбата й ще се промени, когато е обвинена в убийството на известен продуцент. С помощта на приятелката си Полин, която е адвокатка, Мадлен е оправдана, но за сметка на това става известна и бързо започва да трупа дивидентите от това. Режисьорът е Франсоа Озон, а в главните роли са Надя Терешкевич, Ребека Мардър, Изабел Юпер, Андре Дюсолие, Фабрис Лукини.

От 3 ноември

"Алма и Оскар"

Потапяме се в артистичните кръгове на Европа в началото на ХХ век, за да видим бурната любовна афера на грандамата на виенското общество Алма Малер и "ужасното дете" на виенската арт сцена Оскар Кокошка. Възприеман днес като един от най-великите художници експресионисти на XX в., Кокошка създава прочутата си творба "Булка на вятъра" с Алма като модел. В ролите са Емили Кокс, Бригите Карнер, Валентин Постлмайр, Антон фон Луке.

От 10 ноември

"Диада"

След "Доза щастие" Яна Титова e готова и с втория си игрален филм, по който съвсем скоро ще излезе и едноименната книга. Попадаме в света на 16-годишната Дида - момиче, което е успяло да си създаде собствени правила за всичко и по този начин успява да оцелява в малкия провинциален град, в който живее. Единственото, за което Дида мечтае, е да замине при майка си в Америка и да следва рисуване там. Преди това обаче ще трябва да се изправи срещу реалността на живота си в България. Участват Иван Бърнев, Силвия Лулчева, Стоян Дойчев, Ирмена Чичикова, Цветан Алексиев.

От 10 ноември

"Капитан Марвел 2"

Бри Ларсън се завръща като Карол Денвърс, по-позната като Капитан Марвел. Само че ще трябва да работи с две други жени. Едната е Моника Рамбоу (Тейона Парис) - дъщерята на нейната приятелка и колега пилот Мария Рамбоу, а другата е Камала Кан (Иман Велани) - тийнейджърката мутант, за която Капитан Марвел е идол и пример за подражание. Трите трябва да разберат как и защо винаги, когато използват силите си, си разменят физически местата. Ще могат да разчитат на Ник Фюри (Самюъл Л. Джаксън) за каквато и да било помощ, а в процеса ще разберат, че огромна опасност е надвиснала над Земята.

От 10 ноември

"Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии"

Продължението на "Игрите на глада" всъщност разказва предисторията на жестокия президент на Панем Кориолан Сноу. Тук Кориолан (Том Блайт) е едва 18-годишен наследник на някога влиятелна фамилия, който търси да затвърди мястото си в Капитол - столицата на тоталитарната държава Панем. Кориолан се окзва натоварен със задачата да бъде ментор на младата Луси Грей Беърд (Рейчъл Зеглър) - трибут от най-бедния Окръг 12 на империята. Тя ще се изправи срещу други младежи в жестоките и смъртоносни 10-и Игри на глада. Кориолан обаче се оказва подведен от емоциите си. Ще видим Виола Дейвис като разпоредителката на игрите Волумния, както и Питър Динклидж като създателя им Каска Хайботъм.

От 17 ноември

"Момичето от мочурището"

Кой не обича истории за тайно минало, което в един момент излиза наяве? Филмът на Нийл Бъргър е точно такъв. Хелена води щастлив и спокоен живот със съпруга си и двете си дъщери. Докато в живота й не се появява баща й, за когото тя от години твърди, че е мъртъв. Защото е пазила тайната на родителите си: баща й отвлича майка й като тийнейджър и я държи в изолация в мочурищата на Мичиган. А сега Хелена ще трябва да се изправи срещу миналото си, за да запази бъдещето си. Участват Дейзи Ридли, Гарет Хедлънд, Бен Менделсън.

От 17 ноември

"Наполеон"

Ридли Скот е на път да ни накара да си представяме Наполеон с лицето на Хоакин Финикс по същия начин, по който ни беше накарал да го мразим като Комод в "Гладиатор". Финикс ще ни покаже френския император като военен, стратег, амбициозен държавник, вманиачен по любимата си Жозефин, но и като крайно несигурен човек. Което пък е нещо, което си заслужава да се види. Участват още Ванеса Кърби, Тахар Рахим, Людовин Сание, Бен Майлс.

От 24 ноември