Капитан Том Мур е британски ветеран от Втората световна война, който на 30 април ще навърши 100 години. Дни преди вековния си юбилей, той извърши подвиг, заради който целият свят научи за него.

Миналия четвъртък, 9 април, капитанът дава начало на едно предизвикателство, което има за цел да събере средства в помощ на Националната здравна служба на Великобритания, която се бори с всички сили с COVID-19.

Това, което Мур прави, е да обикаля двора на къщата си в Йоркшир, Северна Англия, с проходилка. Първоначалната му цел са 10 обиколки и събирането на 1000 паунда.

Снимка 475932

Източник: Twitter / Bev Matthews

За да бъде възможно събирането на средства, неговият внук му създава профил в Twitter, който вече има над 50 хиляди последователи. В него е публикувана информация за дарителската кампания. 

Желаещите да се включат се оказват много повече от очакваното, а капитанът постига целта си за 24 часа. Това го мотивира да продължава да прави обиколки на двора и да събира средства. До утре, 16 април, той ще завърши и последната си обиколка номер 100, пише CNN.

Събраната сума към 15 април е 6 357 864 долара. В даряването се включват над 252 хиляди души. На моменти е имало и по 90 хиляди дарители едновременно.

Дъщерята на бившия военен споделя, че той е преминал операция по смяна на става и е започнал инициативата най-вече с идеята да предизвиква себе си и физическите си възможности.

#Българсколято2020 - предизвикателството, с което подкрепяме малките производства

Лято 2020 ни предизвиква

Как всеки от нас да подпомогне родното производство

Но сега може да се похвали с най-страхотния подарък за стотния си рожден ден - огромната сума, която успя да събере в подкрепа на здравната система в родината си. Мур е истински благодарен за щедростта на всички и се надява средствата да успеят да спасят много човешки животи.