ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ

  • Времетраене: 2 часа и 25 минути
  • Режисьор: Уес Бол
  • В главните роли: Фрея Алън, Оуен Тийг и Кевин Дюранд
  • Бюджет: Около 165 милиона долара
  • С какво да се подготвим: "Войната за планетата на маймуните"

Научната фантастика е страхотен жанр, чиито истории много често стават още по-страхотни, когато от романите се пренесат на големия екран. Точно такъв е случаят с "Планетата на маймуните".

Пиер Бул издава романа си през 60-те години на миналия век, а оттогава киното е черпило вдъхновение от него не един или два пъти. Ако обаче се върнем обратно в 21 век, "Планетата на маймуните" беше екранизирана първо в едноименен филм от Тим Бъртън от 2001 г.

Десет години по-късно, през 2011 г., "Възходът на планетата на маймуните" на Рупърт Уайът даде началото на трилогия, която бе развитата в "Зората на планетата на маймуните" (2014 г.) и завършена с "Войната за планетата на маймуните" (2017 г.), режисирани от Мат Рийвс.

Снимка 664258

Източник: Форум Филм България

Трилогията се концентрира върху Цезар (Анди Съркис) - маймуна, която благодарение на научни експерименти развива неподозирани възможности и интелект. Но както често случва в научната фантастика, Цезар влиза в конфликт със създателя си, за да можеше в цели три филма да гледаме как хора и разумни маймуни, които яздят коне и стрелят с оръжия, влизат в конфликт след конфликт.

И сега, седем години след последния филм от трилогията, по кината излиза и "Кралството на планетата на маймуните", за да ни напомни, че в идеята и във франчайза има още хляб.

Действието в новия филм се развива няколко поколения след като Цезар е водил своите битки. Нещата сега обаче стоят по съвсем различен начин.

Снимка 664264

Източник: Форум Филм България

Високомерието и жаждата за власт е довела до упадъка на човешката цивилизация. Коварен вирус пък е причина хората да загубят интелекта и способността си да говорят. И възходът на маймуните не закъснява - те еволюират още повече и от плячка се превръщат в ловеца, който преследва хора.

Маймуните живеят на отделни кланове и бранят териториите си едни от други. Но това се променя, когато на хоризонта се появява Проксимий (Кевин Дюранд), който се провъзгласява за новия Цезар и иска да господства над всички.

Снимка 664265

Източник: Форум Филм България

Целта е обединено кралство на маймуните, което Проксимий започва малко по малко да осъществява, като подчинява на волята си различните кланове. В картината обаче се намесва и младо момиче на име Мей (Фрея Алън). Предводителят на маймуните бързо разбира, че тя не е като останалите хора и иска да я залови на всяка цена. Но не всичко се развива както го е планирал...

Ако целта на този нов филм наистина е да възроди франчайза, то "Кралството на планетата на маймуните" го прави успешно. Фрея Алън е страхотно попадение - за нея това е и първа роля в голяма продукция след тази на Цири в сериала The Witcher. Много се надяваме, че ще бъде важна част и от бъдещи филми - ако такива има, разбира се.

"Кралството на планетата на маймуните" е по кината от 10 май