Много харесваме филмите, които не само ни пренасят в други светове, но и след като излезем от киното, ни карат за се съмняваме дали този, в който живеем, е реален. Дали не е плод на сънища или халюцинации. Това усещане веднага отваря в главите ни спомена за "Генезис" на Кристофър Нолан. Нещо подобно се опитва да направи и "Хипнотик".

Последният голям филм на режисьора Робърт Родригес бе продуцираният от Джеймс Камерън "Алита: Боен ангел", който се завъртя по кината през 2019 г. И около чието продължение вече започва да се говори все повече и по-конкретно.

Тук обаче Родригес е замесен и в написването на сценария заедно с Макс Боренщайн, който през последните години е част от сценаристите, които оформят филмите за Годзила и Конг. Сега обаче този тандем не се опитва да ни пренесе в един фантастичен свят на роботи или чудовища, а да ни накара да се съмняваме в реалността такава, каквато я познаваме.

Снимка 617757

Източник: hypnoticthemovie.com

Главната роля в "Хипнотик" е поверена на Бен Афлек, но той не е единственото добре познато лице. Тук са още Алис Брага и Уилиям Фичнър.

На пръв поглед сюжетът е семпъл. Дани Рурк (Афлек) е полицейски детектив, който се бори с тежка травма - дъщеря му Мини е била отвлечена и няма никаква следа от нея. Въпреки това, животът продължава, както и работата. Именно тя пък е онова, което го държи на крака, но и ще го изправи пред човек, който притежава удивителна способност.

Рурк става свидетел на банков обир, който изглежда така сякаш има замесени не само служители на банката, но и полицаи. Е, той бързо разбира, че нещата не са такива, каквито са на пръв поглед, а всъщност си има работа с Делрейн (Фичнър) - усъвършенстван хипнотик, който чрез звук, глас или дори поглед може да влияе върху ума на когото си поиска.

Снимка 617756

Източник: hypnoticthemovie.com

Така той кара жертвите си да виждат версия на света, който всъщност не съществува, но пък е идеална за неговите цели. Става нещо като кукловод. За Рурк остава да разбере как заедно с дъщеря му са част от злите планове, които Делрейн крои. Както и кое точно е реално, и кое - илюзия.

Даяна Круз (Брага) пък ще се окаже една от малкото, които разбират за какво точно става дума, и ще се опита да помогне на детектива.

В заключение ще кажем само, че "Хипнотик" не е от филмите, които се изчерпват с това, което ни изглежда на пръв поглед. Защото реалността може и да е различна. Тя може и да е измамна, дори нереална.

"Хипнотик" е по кината от 12 май