Всички фенове твърдят, че футболът е повече от игра. Не си и помисляме да отричаме, че са прави. Защото чрез него се отправят много силни послания към хората по цял свят.

Анатолий Тимошчук, Украйна и опитът за заличаване на футболиста от историята на страната

Футболистът, когото Украйна иска да заличи от историята си

Крайна позиция от страна на футболната федерация на страната спрямо Анатолий Тимошчук

В най-честите случаи говорим за добри примери, но понякога става дума и за протестни действия. И то не от страна на футболистите, а от тази на феновете. Точно това се случи на мача между Евертън и Нюкасъл, спечелен от домакините с 1:0 с гол в добавеното време.

Въпросното добавено време пък се оказа изключително нетипично - цели 18 минути. Но за това си има добро обяснение. В началото на второто полувреме играта бе прекъсната, защото фен реши да нахлуе на терена.

Свикнали сме на подобни гледки, като в повечето случаи хората просто искат да бъдат забелязани и пробягват някаква част от игрището преди да бъдат спрени от охранителите. Но този случай бе малко по-различен.

Защото въпросният фен реши да застане прав до гредата и да се завърже за нея през врата. На пръв поглед тези действия са странни, но когато погледнем тениската, с която е облечен, разбираме и за какво става дума.

На нея виждаме надпис: "Просто спрете нефта" (Just Stop Oil). Според talkSPORT, въпросният фен се казва Луи и е част от организацията Just Stop Oil, която е против разширяването на нефтодобива в Северно море.

От профила на организацията в Instagram става ясно, че Луи е на 21 години и е студент по механика. Според него е време всички да започнат да отстояват позициите си и действат като в ситуация на спешност, защото климатичните промени са сериозна опасност.

От Just Stop Oil пък допълват, че правителството на Великобритания предава хората, спонсорирайки разширяването на нефтодобива в Северно море.

"Още нефт би означавало разрушаване на бъдещето на нашите деца", се казва още в изявлението на организацията. Подобен протест, но без завързването, имаше и по време на мача между Арсенал и Ливърпул. Тогава обаче симпатизантът на Just Stop Oil бе отстранен от терена в рамките на няколко секунди.

Абделхак Нури, Аякс и споразумението клубът да изплати милиони обезщетение на семейството на футболиста

Защо Аякс ще изплати милиони обезщетение на футболист

Тук не става дума типичните за футбола преговори и искания, а за историята на Абделхак Нури