Има истории, които те натъжават, има такива, които дори успяват така да те докоснат, че сълзите са в кърпа вързани. В спорта такива не липсват, макар и мнозина да подценяват такъв тип истории.

Джак Уилшър, Орхус и присъдиняването на футболиста към датския отбор

Хиляди километри разстояние в търсене на ново начало

Джак Уилшър иска да започне начисто

Те обаче са там, истински са и са наистина докосващи. Като историята на Абделхак Нури например. Само преди няколко години експертите смятаха, че името на 24-годишния футболист ще се чува все по-често, след като направи дебюта си за отбора на Аякс през сезон 2016-2017.

Но това няма да се случи. През 2017 г. по време на приятелска среща с Вердер Бремен Нури загуби съзнание около 20 минути преди края на мача и беше откаран в болница. Оказа се, че състоянието му е сериозно, защото е получил сърдечен арест.

След почти три години, прекарани в кома, според Al Jazeera, футболистът дойде в съзнание в началото на 2020 г. В крайна сметка обаче се оказа, че има сериозни и трайни мозъчни увреждания, и семейството му обвини медицинския екип, който му е оказал първа помощ, в неадекватни действия.

От Аякс по-късно признаха, че наистина действията, предприети от лекарите, не са били възможно най-добрите. Защото е отделено прекалено много време в това да се уверят, че дихателните му пътища са свободни, вместо да бъде използван дефибрилатор, пише BBC.

До излизането на Абделхак Нури от кома Аякс поемаше изцяло разноските по лечението му, но през 2020 г. от клуба решиха да прекратят договора му. Сега става ясно, че преди Арбитражният съд да се произнесе по въпроса, между клуба и семейството на футболиста е постигнало споразумение.

Според него нидерландският гранд трябва да изплати на Нури и семейството му 7.85 милиона евро като обезщетение. Освен това генералният мениджър на Аякс Едвин ван дер Сар заяви, че клубът ще изтегли номер 34, с който Нури играеше, от употреба и никой футболист в бъдеще няма да може да играе с него.

Микейла Мур, Нова Зеландия и рекордните ѝ три автогола в мач

Три (авто)гола за едно полувреме - възможно е

Кошмарът на Микейла Мур

В момента Абделхак Нури може и да вън от кома, но за него ежедневно трябва да бъдат полагани грижи. Пред De Wereld Draait Door брат му споделя, че се храни и гледа телевизия с тях, но не може да става от леглото. Въпреки това цялото семейство на Нури му говори така сякаш той не е болен и се опитват да го вкарват в разговорите си, пише CNN.