След вече повече от две седмици на военни действия в Украйна санкциите по най-различни линии продължават. И не, тук не визираме само тези, наложени на Русия.

Полша, Чехия, Швеция, Шалке 04 и как футболът отговори на войната между Украйна и Русия

Футболният свят срещу войната (и Русия)

Ето какво се случва

Защото Украйна също се опитва по всякакъв начин да отстои позицията си. Дори когато намесва футбола. Вече няколко руски футболисти излязоха с позиция против войната (или военната операция, както я нарича Владимир Путин), като някои украински футболисти (също така и спортисти) дори се включиха в отбраната на страната си.

Но това не означава, че всички искат да заемат позиция. Анатолий Тимошчук например поне към момента отказва да го направи. Бившият футболист, играл за отбори като Шахтьор Донецк, Байерн Мюнхен и Зенит Санкт Петербург, в момента се подвизава като помощник треньор в руския Зенит.

42-годишният Тимошчук обаче все още не е изразил официална позиция относно случващото се в родината му. И това е разгневило Украинската футболна федерация, която е предприела действия към това да отнеме треньорския лиценз на Анатолий Тимошчук, както и всички награди, които е печелил през годините.

Част от санкциите към него включва и да бъде изваден от всички почетни класации в страната. Според Eurosport, в официално изявление на федерацията се казва, че бившият футболист не само, че не е заел позиция относно случващото се, но и е не е прекратил отношенията си с агресора, визирайки факта, че работи в руски клуб.

Zello, Русия и спирането на приложението в страната

Приложението, което Русия спря

Не, не става дума за Facebook

Според тях, тези осъзнати действия на Анатолий Тимошчук нарушават клауза от етичния кодекс на футболната федерация на страната, като вреди на имиджа ѝ. През 2011 г. Тимошчук беше определен като най-великия футболист в историята на Украйна, а и е рекордьор и по изиграни мачове за националния отбор на страната.