Играч и половина е проект на lifestyle.bg и efbet, в който ще ви покажем, че "До всеки истински играч стои друг играч" - красив, нежен и силен. И този играч е жената до всеки спортист, която е не само част от живота му извън терена, но често се превръща и в движеща сила на неговите успехи.

Всеки професионален спортист трябва да притежава три основни качества: талант, дисциплина и постоянство. Рая Пакова, съпругата на волейболиста Николай Пенчев, не е спортист, но притежава и дисциплина, и отговорност. А към тези неща може да прибавим и че е организирана.

Всички тези присъщи за спортист качества Рая казва, че дължи на работата си в телевизията и като модел. Но понеже е и много чувствителна, затова и някак естествено влиза в Играч и половина - рубриката, в която с efbet представяме нежните половинки на големите български спортисти.

Както много други двойки през последното десетилетие, Рая и Николай се запознават в социалните мрежи през 2015 г. Като утвърден спортист, той започва мача помежду им там с уверен начален удар.

Снимка 529007

Източник: Мира Дерменджиева

Но заради натоварените им графици отнема доста време, докато се стигне до добрата стара първа среща. Но според Рая още преди нея, те вече знаят почти всичко един за друг - защото прекарват дълги часове в размяна на съобщения.

Днес от началния удар в мача между двамата са изминали почти шест години - време, през което Рая доказва ежедневно, че до всеки истински играч стои друг играч.

Играч и половина: Нанси Карабойчева-Димитрова, Добромир Димитров и какво е да си половинка на волейболист

Играч и половина: Нанси Карабойчева-Димитрова

Съпругата на волейболиста Добромир Димитров за баланса, за компромисите и за спорта като обща страст

В момента тя е оставила активната си кариера на модел и водещ настрана, за да посвети времето си на сина им Александър. Но това не ѝ тежи, дори напротив - щастлива е, че със съпруга ѝ не са от "модерните родители" и могат да се грижат сами за детето си.

Снимка 529004

Източник: Мира Дерменджиева

Без значение къде се намират, Рая обича да готви и да се грижи за семейния уют. Но признава, че обожава работата си - най-вече тази в телевизията.

"Там се чувствам в свои води и се надявам да имам възможността отново да работя в тази сфера."

Снимка 529006

НИКОЛАЙ ПЕНЧЕВ

  • Настоящ отбор: Купрум Любин
  • Сменени отбори: 8
  • Позиция: посрещач
  • Стиска палци за: Скра Белхатов и Хебър Пазарджик 

А от раждането на сина си Рая твърди, че няма почивен ден. Затова и се стреми да разчупва еднообразието с малки, но различни неща всеки ден. Същото важи и за връзката ѝ с Николай.

Според Рая и двамата са романтични. Често се изненадват и с малки жестове, изразяващи любов. Разбира се, тя взима превес в тази част на полето. А когато вечер дойде време малкият Александър да спи, двамата с Николай най-често гледат филм с чаша вино в ръка.

През последните години им се налага да живеят в Полша, където играе Николай, но Рая няма нищо против, защото животът там ѝ харесва. Липсват ѝ обаче близките. Но тя е разбираща и подкрепяща жена, с което доказва, че до всеки истински играч стои друг играч.

Мислим, че ще я изненадаме, като я попитаме с кои волейболни термини би описала връзката им, но тя направо заварва защитата ни неподготвена, когато отвръща, че с всеки следващ гейм връзката им става все по-интересна. Това е така, защото държат посрещането им да бъде перфектно, а най-хубавото е, че приятелският мач продължава още и още, без да има победени.

Снимка 529005

Източник: Мира Дерменджиева

Как се чувствате, докато Николай е на игрището?

Вълнувам се, разбира се. Но и се притеснявам много. За мен най-важното, много по-важно от развоя на даден мач, е Ники да е добре и да е здрав. Сега вече гледаме мачовете му заедно с Алекс. Неописуемо е да виждаш как такова малко човече се вълнува, стиска палци, пляска и скача от радост, когато тати направи точка.

Кой е най-големият предразсъдък, с който се сблъсквате като половинка на спортист?

В Полша не ми се е случвало никога. Тук, за жалост, съм се сблъсквала много пъти, дори преди да срещна Николай. Продължавам и сега. Най-големият предразсъдък е, че жените до спортистите са златотърсачки. Вече просто се старая да бъда "над нещата".

Снимка 529002

Източник: Мира Дерменджиева

Какво дава и какво взема спортът от отношенията ви?

Спортът ни е взел и продължава да ни взема най-вече споделени моменти. Трудно е да приемеш и да свикнеш с отсъствието на любимия човек на важни дати, празници, в трудни моменти. Графикът на професионалния спортист диктува ежедневието на всички членове в семейството.

Но спортът и ни е дал много - имаме приятели по целия свят. Пътуваме постоянно и имаме динамично ежедневие, което за някои хора може би е лудост, но за нас е нещо съвсем нормално.

Играч и половина: Деница Стоянова, Михаил Александров, натовареният график, пътуванията и какво e да си половинка на футболист

Играч и половина: Деница Стоянова

Половинката на футболиста Михаил Александров за ангажиментите, трудните моменти и удоволствието от пътуванията

Кой беше най-трудният момент за Николай, в който сте го подкрепили?

Стремя да го подкрепям винаги. Дори когато самата аз имам нужда от сила и подкрепа. Трудни моменти сме имали наистина много, но най-важното е, че сме успели да преминем заедно през всичко.

Кое е нещото, което хората не знаят за Николай?

Това, което много хора не знаят за него, е, че се интересува от фотография. И му се получава. Преди пред обектива му заставах най-често аз, сега вече съм изместена от Алекс.

Снимка 529000

Източник: Мира Дерменджиева

Кое негово качество харесвате най-много?

Възхищавам се на постоянството и издръжливостта му. И на силата. Много малко хора могат да си представят живота на професионалния спортист. Той е изпълнен с много тренировки, мачове, пътувания и лишения.

Как поддържате форма по принцип?

Обожавам Kangoo Jumps. Влюбих се в този тип тренировки преди вече може би седем-осем години. Запалих се главно заради треньорката ми тогава. За жалост, в момента нямам време за нищо повече от кратки тренировки вкъщи.

Играч и половина: Силвена Димова, Даниел Димов, трудностите в любовта и живота и как се преодоляват

Играч и половина: Силвена Димова

Съпругата на футболиста Даниел Димов за трудностите в любовта, за графика на една майка и за специалните моменти

Кое е любимото ви място с Николай, което сте посетили?

Определено Малдивите. Дори не толкова заради самата дестинация. Просто тази почивка беше много чакана за нас и пазим красиви спомени от нея. И двамата имахме страшно натоварени графици в онзи момент и буквално за седмица се откъснахме от всичко. Мечтаем някой ден да се върнем там с Алекс.

Локация: Gallery 37

Статистика за Николай Пенчев: Volleybox.net