Играч и половина е проект на lifestyle.bg и efbet, в който ще ви покажем, че "До всеки истински играч стои друг играч" - красив, нежен и силен. И този играч е жената до всеки спортист, която е не само част от живота му извън терена, но често се превръща и в движеща сила на неговите успехи.

Макар и рядко, на терена във футбола се случва вратарите да напуснат голлинията и да се правят на нападатели, за да спасяват отбора си с отбелязването на гол. Но пък в живота подобни ситуации са доста по-често срещани.

Същото се е случило и на Мартин Луков - вратаря на Локомотив (Пловдив). Защото за да спечели първо симпатиите, а после и сърцето на Илиана Божанина, той действа като истински нападател. А така без дори и да подозира, я прави и поредното попадение в нашия Играч и половина - поредицата от интервюта, която правим съвместно с efbet.

Както много други млади хора, Мартин и Илиана се запознават в социалните мрежи. В продължението на няколко месеца двамата го играят само с размяната на съобщения и закачки. Но един ден вратарят решава да изненада Илиана: пристига в София, за да изпълни тя най-накрая обещанието си - да излезе с него.

Снимка 531209

Източник: Мира Дерменджиева

"До ден днешен спорим кой кого е свалил за първи път, но естествено отговорът е: той мен", казва с усмивка тя.

Упорит и постоянен човек - веднага си мислим ние. А тя потвърждава, че Мартин е точно такъв. И въпреки че са много различни - направо пълни противоположности, двамата се допълват идеално. Което е и поредното доказателство, че до всеки истински играч стои друг играч.

Играч и половина: Нанси Карабойчева-Димитрова, Добромир Димитров и какво е да си половинка на волейболист

Играч и половина: Нанси Карабойчева-Димитрова

Съпругата на волейболиста Добромир Димитров за баланса, за компромисите и за спорта като обща страст

И така, мачът между Илиана и Мартин продължава вече почти две години, като според нея освен упоритост, той притежава и силен характер - нищо не може го спре, когато си постави цел.

Илиана признава, че се учи от половинката си на още нещо - да балансира амбицията с правилни решения. Защото Мартин е много добър и в това. Нещо, което неимоверно ѝ помага в работата.

Снимка 531139

Източник: Мира Дерменджиева

От три години тя се занимава с дигитален маркетинг и социални мрежи, нищо че преди това е завършила финанси. Обича работата си, защото ѝ позволява да разгърне креативността си. Постоянно придобива нови знания и умения, което пък я зарежда, за да продължава напред.

Снимка 531146

МАРТИН ЛУКОВ

  • Настоящ отбор: Локомотив (Пловдив)
  • Сменени отбори: 5
  • Позиция: вратар
  • Мачове: 160
  • Сухи мрежи: 66
  • Най-много сухи мрежи за сезон: 11
  • Трофеи: 2
  • Стиска палци за: Манчестър Юнайтед и Тотнъм

"Единствения проблем е, че моята прекрасна баба вече три години смята, че работя в интернет и не мога да ѝ обясня с какво точно се занимавам."

Бабата на Илиана може и да не разбира с какво точно се занимава внучката ѝ, но пък е наясно с нещо друго - че държи изключително много на близките си. "Те са най-важното нещо за мен, лоялна съм и не се отказвам от хората, когато ги обичам."

Понякога резкият характер и директността на Илиана заблуждават хората, че е надменна, а всъщност тя е "изключително емоционален и емпатичен човек".

През смях се определя и като "македонче" - защото е от Петрич. Затова и на Мартин в началото не му е никак лесно да спечели доверието ѝ. "Правеше точните спасявания в точния момент, точно както и на терена."

Илиана може и да е половинка на футболист, но признава, че не си пада особено по интензивните спортове. Предпочита да поддържа форма с фитнес и йога. Стречингът също много ѝ допада.

През последната година се е опитала да тренира вкъщи, но не крие, че не ѝ носи същото удоволствие. Положителното е, че вече обръща много по-сериозно внимание с какво се хранят двамата.

Определено не ни трябват повече доказателства, че до всеки истински играч стои друг играч.

Снимка 531207

Източник: Мира Дерменджиева

Как минават един делничен и един почивен ваш ден?

Това е трудно за определяне. Нямаме един еднакъв ден с другия. Двамата с Мартин сме динамични хора и винаги сме в движение. Вършим задачи заедно и поотделно. Общо взето, аз работя дистанционно и съчетавам всичко. Държа и всеки да има времето за себе си и да се чувства пълноценен.

Ако имаме почивен ден и сме си в Пловдив, гледаме да се наспим, а аз държа да отидем на разходка и двамата да се насладим на дребните неща.

Какво хората не предполагат за Мартин?

Че може да живее само на млечни продукти (смее се, бел. авт.). Също така е страшно земен и добър. Мисля, че рядко съм срещала толкова чист човек като него.

Играч и половина: Мартина Илиева, Димитър Илиев и трудностите, през които е преминала връзката им

Играч и половина: Мартина Илиева

Съпругата на футболиста Димитър Илиев за трудните моменти и за живота между две страни

Какво дава и какво взема спортът от отношенията ви?

Дава ни дисциплина, отдаденост и емоция. Понякога ни взема време заедно, но аз съм благодарна, че е спортист.

За тях винаги най-трудният момент в кариерата е контузията. За нещастие никой не е застрахован и се случва. Така е и при нас, той се контузи наскоро, не беше толкова тежко, но преживяването е трудно.

Аз съм до него всеки ден и не съм го оставила на спокойствие, постоянно го карам да държи форма и да се връща на терена с нови сили и нагласа. Смятам даже, че понякога му досаждам, нищо, че не си признава, но да запазя фокуса му за мен беше много важно.

Снимка 531136

Източник: Мира Дерменджиева

Какво двамата обичате да правите заедно в свободното си време?

Пътуваме... Аз винаги трябва да бъда в някакво действие, нещо да се случва и преживява. Обожавам морето, при възможност сме първо там. Рядко имаме спокойни дни, в които нищо да не правим и да излезем просто на кафе, но и това обичаме. Всеки малък момент е важен за нас. Имаме и много прекрасни приятели, с които държим да се виждаме.

Интересувате ли се от футбол и гледате ли заедно мачове с Мартин?

Не бих казала, че чак се интересувам от футбол. По-скоро се интересувам от това, което вълнува него. Да, гледам мачове с Мартин, но сме се разбрали, че лимитът ми е до три мача, след това ми става скучно. В началото смятах, че няма да свикна с това, но после видях, че мачовете от efbet лига са важни за него и аз по-скоро мога да бъда полезна, като ги гледаме заедно. Интересен спорт е. Как иначе да разбера света му, ако не отделям внимание...

Снимка 531135

Източник: Мира Дерменджиева

А как се чувствате, докато той играе?

Супер се чувствам. Там е мястото на Марти - на терена, и съм горда всеки път, когато го гледам. Аз съм най-големият му фен и критик, обсъждаме всеки мач, след като си дойде вкъщи.

За да бъдеш по-добър, трябва да умееш да анализираш себе си, а той го умее. Много обичам чувството на адреналин, което ми дава неговата професия. Имало е моменти, в които не мога да гледам даден мач - например финалът, когато спечелиха купата. Но това са паметни мигове и за мен са важни, както и за семействата ни.

Играч и половина: Рая Пакова-Пенчева, Николай Пенчев и колко важна е дисциплината в една връзка

Играч и половина: Рая Пакова-Пенчева

Съпругата на волейболиста Николай Пенчев за дисциплината, за живота със спортист и за трудните моменти

Ако трябва да опишете връзката си с три футболни термина, кои биха били те и защо?

Започнахме с първи съдийски сигнал, имахме жълти картони и се надявам винаги да играем при равен резултат в продължения.

Грим: Росина Георгиева

Локация: Кюфтетария

Статистика за Мартин Луков: Transfermarkt.com