Няма да крием, че селекцията за този уикенд е вдъхновена от новата книга на Харуки Мураками, която излиза на български. Сборникът нови разкази си намери компания с двама други изключителни майстори на кратката форма.

"Девет разказа"

Разбира се, много хора са чели сборника на Селинджър, доста от тях го намират за по-добър от класиката му "Спасителят в ръжта". Важното в случая е, че "Девет разказа" излиза в нов превод, който трябва по-прецизно да пресъздава автентичния текст и жаргона на героите от средата на миналия век.

Снимка 570762

Източник: Колаж / Дамян Яков

Дело е на Светлана Комогорова- Комата, която е отговорна и за новите преводи на "Спасителят", и "Франи и Зуи". Запазена е старата корица, която е била одобрена от самия Дж. Д. Селинджър, а редактор на изданието е покойният Марин Бодаков.

Изд. "Дамян Яков", 15 лв.

"Първо лице единствено число"

С ръка на сърцето можем да кажем, че четем всичко на Харуки Мураками с огромно удоволствие. Най-неяпонският автор от Япония, писателят, който отдавна трябваше да има Нобел, майсторът на сюреалистична проза, която успява да ни прехвърля през времена и пространства, най-после издаде нова книга. И тя не е някой мастит том, а сборник с осем разказа, в който звучи музиката на Бийтълс, Чарли Паркър, Шуман, в която носталгията по младостта е последвана (или предшествана?) от боязънта пред смъртта.

Снимка 570761

Източник: Колаж / Колибри

Както подсказва заглавието, разказите са написани от първо лице единствено число и не можем да се отърсим от усещането, че Мураками ни споделя собствени преживявания, реални или въображаеми, случили се в различни периоди от 73-те му години на тази земя.

Изд. Колибри, 18 лв.

"Идва събота"

Самият живот на Лусия Бърлин е достоен за книга - родена в Аляска, отраснала по миньорски градчета на юг, съдбата й е белязана от сколиозата, от която страда, съпътствана от бурен живот с много алкохол, наркотици, три провалени брака и сменящи се професии като санитарка, чистачка, телефонистка, учителка.

Снимка 570763

Източник: Кръг

Всичко това намира отражение в този сборник, който е публикуван 11 години след смъртта й, за да се превърне в бестселър с възторжени отзиви от критиката. В него прозират много от собствените й преживявания, които, колкото и да са мъчителни, са представени със самоирония и хумор. Вероятно това е причината Педро Алмодовар да подготвя филм по "Идва събота" (A Manual for Cleaning Women в оригинал).

Изд. Кръг, 19.90 лв.

A Manual For Cleaning Women, Кейт Бланшет и първият англоезичен филм на Педро Алмодовар

Натоварената година на Кейт Бланшет

Ще участва и в новия филм на Алмодовар