Грета Тунберг е едно от най-обсъжданите имена, особено през последните няколко дни след пламенната ѝ и гневна реч пред ООН, където упрекна световните лидери за тяхното бездействие срещу климатичните промени.

Грета Тунберг и книгата с речите на младата активистка

Никой не е твърде малък, за да спаси света

Как един малък човек може да постави основите на промяната

В резултат на действията ѝ списание Time я обяви за една от най-влиятелните личности в света, Норвежкият парламент я номинира за Нобелова награда за мир, Барак Обама я нарече съотборник, a Арнолд Шварценегер поиска да й повери електромобила си.

Момичето обаче не само получи много похвали за казаното и направеното до момента, но ѝ отнесе много критики. Докато някои гледат на Грета като на храбро момиче, което казва истината за климатичните промени и като пример за подражание, други я обрисуват като лъжкиня или като лицемерка.

Оказва се обаче, че има и такива хора, за които думите на младата активистка за борбата с климатичните промени са станали повод за вдъхновение за създаване на песен. И то не каква да е, а в дет метъл вариант.

Парчето е дело на барабаниста Джон Мередит на траш метъл групата Suaka, който разкрива пред Rolling Stone, че когато гледал видеото с речта ѝ, бил много впечатлен от нейната страст, ярост и възмущение. 

"И думите, които тя избра, просто предизвикаха в мен мрака на метъл музиката, която обичам."

Тъй като той бил напълно съгласен с посланието ѝ, си помислил, че може да го направи още по-достъпно дори за повече хора, като го превърне в песен. И признаваме му, резултатът е доста успешен. 

Самата Грета Тунберг, която очевидно е видяла видеото, написа в Twitter прифила си: "Приключих с това климатично нещо... Отсега нататък ще правя само дет метъл".