16-годишната шведка Грета Тунберг е най-яркият съвременен пример за това как само един малък човек е достатъчен, за да постави началото на огромна вълна от промени по целия свят. 

През август 2018 г. Грета спря да ходи на училище и започна да стачкува сама пред шведския парламент с идеята да накара света да приеме климатичните промени като истинска глобална криза.

Снимка 421318

Източник: GettyImages

Година по-късно младата активистка може да се похвали с номинация за Нобелова награда и милиони последователи зад гърба си, които, вдъхновени от нея самата, предприеха протести и стачки в името на каузата.

Тази седмица Тhe Guardian съобщи, че скоро ще се появи книга със заглавието "Никой не е твърде малък, за да създаде промяна", която ще съдържа 11 от най-ключовите и въздействащи речи на Грета.

През последната година словата на госпожица Тунберг достигнаха до всички политически учреждения по света, а миналата седмица Грета говори и пред британския парламент.

Снимка 421319

Източник: GettyImages

Предвижда се да се публикува и книга, разказваща за пътя на Грета и подкрепата, която семейството й е оказало, когато невръстната активистка е заявила, че иска да подеме инициатива за овладяването на климатичните промени.

Въпреки че Грета е била диагностицирана със синдорм на Аспергер, което е заболяване от спектъра на аутизма, родителите й не са пестили нито време, нито усилия, за да помогнат на детето си да развие идеята си и да се превърне в един от символите на борбата за спасението на климата.

Грета Тунберг, 16-годишната веган активистка и едно номинация за Нобелова награда

16-годишното момиче, номинирано за Нобелова награда

Направо ни скри шапката