Мнозина предпочитат да се оплакват и да си намират редица оправдания, за да не направят едно или друго нещо. А същевременно има и други хора, които не се спират пред нищо, за да постигнат това, което искат. И те се превръщат в пример за всички нас как границите пред себе си всъщност поставяме самите ние.

Да си сляп и да възприемаш света наоколо само с останалите си сетива със сигурност звучи като тежко наказание. То е и истинско изпитание за волята, с което, ако се справиш, започваш да разбираш света по-добре и от зрящите.

Поредният пример за това е американецът Томас Панек. Той е незрящ любител на тичането и основател на организацията Guiding Eyes for the Blind, в която се обучават кучета водачи.

Губи зрението си на 20 години заради генетично заболяване. Но това не променя виждането му, че е "роден, за да тича". "За сляп човек е най-безопасно просто да си седи на едно място. Аз обаче не мога да го направя", категоричен е 50-годишният ентусиаст.

Преди няколко дни той измина с тичане петкилометрово трасе в Сентрал парк в Ню Йорк без помощта на придружител или куче водач. Панек обаче се възползва от възможностите на приложение за смартфон с изкуствен интелект, което го наставлява по време на маршрута.

Той споделя, че му е омръзнало да се води по станалите тичащи в парка, които нямат достатъчно бързо темпо за него. Затова и преди година започва да търси начин да тича самостоятелно. След като не намира нищо подходящо, решава сам да го създаде.

Заедно с компанията Alphabet Inc работи върху проекта Google Guideline. Приложението използва камерата на смартфона и различни проследявания, за да дава насоки на тичащия. А първото изпитание на Панек и приложението завърши успешно, предава Reuters.

Аpple Watch, Nightware и приложението, което ни буди от кошмари

Apple Watch скоро ще ни буди от кошмари

Само с лекарско предписание

"Усетих не само свобода и независимост, но и това, че съм като всички останали", признава маратон ентусиастът. След всички необходими тестове и разработки, Панек се надява приложението да даде същото усещане и на много други незрящи.