Способността на смарт устройствата да следят почти всичко, което правим, дори когато спим, е притеснение за някои, но може да има чудотворно въздействие за здравето на други.

Приложенията за смарт часовници, които следят показателите ни по време на сън, могат да служат като добър ориентир за здравето на съня ни, а скоро ще могат и да ни спасяват от неприятни кошмари.

В края на миналата седмица Администрацията по храните и лекарствата в САЩ даде зелена светлина за приложение за Apple Watch, което прави именно това - лишава ни от ужаса на нежеланите сънища.

Снимка 504483

Източник: iStock

Приложението се нарича Nightware и интересното е, че достъпът до него може да бъде осигурен само чрез лекарско предписание.

Това е така, защото софтуерът е предназначен само за хора, страдащи от посттравматично стресово разстройство, което често е съпровождано от неприятни и травмиращи изживявания по време на сън.

Чрез часовника Nightware измерва пулса и движенията на тялото и изпраща данните към сървър, където алгоритми сравняват числата с показателите на потребителя при спокоен сън.

Снимка 504482

Източник: iStock

Когато програмата отчете, че сънуващият минава през кошмар, тя задейства вибрационните мотори в Apple Watch, които някак успяват да прекъснат кошмара и да върнат спящия към спокоен сън.

Apple Watch Series 6, Watch SE и всичко за новите часовници

Всичко за новото в Apple Watch Series 6 и Watch SE

Apple най-накрая пусна по-евтин часовник

Засега не е известно кога Nightware ще се появи в App Store и кога приложението ще е достъпно извън САЩ, но със сигурност можем да заключим, че Apple Watch все повече започва да прилича на медицински инструмент, без да губи очарованието си на секси смарт часовник.