Често, докато гледаме телевизионното състезание "Голямото преследване", си мислим (а понякога го казваме и на глас), че можем да се справим по-добре от хората на екрана... Че можем да отговорим на поне половината първоначални въпроси, да получим добра висока оферта от преследвача, след което със знания, логическо мислене и малко късмет да защитим сумата.

Същото си е мислела и Радостина Цветанова. За разлика от нас обаче, тя се е престрашила и се е записала за участие. Решението да го направи се крие в тръпката докъде може да стигне в играта.

Вече знаем как първия сезон отборът ѝ загуби натрупаната сума едва три секунди преди края. Което не пречи усещането да е било невероятно и Радостина да не е можела да скрие емоциите си.

От ляво надясно: Белла Донна, Мъдреца, Черния рицар, Професора и Дама Пика

Източник: NOVA

От ляво надясно: Белла Донна, Мъдреца, Черния рицар, Професора и Дама Пика

Не е сигурна точно как и защо, но по-късно получава предложението да стане част от предаването. Но този път като човека, който с богат набор от знания в различни области да спира и елиминира участниците по пътя им към паричната награда. Ето така Радостина става преследвач в "Голямото преследване".

Във втория сезон тя се присъединява към Професора, Черния рицар, Мъдреца и Дама Пика. Сценичният ѝ псевдоним става Белла Донна. А той, освен че не е никак случаен, крие в себе си и цели три значения.

"Белла Донна произлиза от италиански и означава хубава жена. Също така е и билка, която е била използвана от жените като капки за очи с цел разширяване на зениците - по този начин изглеждали по-съблазнителни."

Но Белла Донна е и отровно растение, като дозата от него, използвана за лечение, е много близка до смъртоносната. "Колкото по-близо до мен се изправят участниците, толкова по-опасна ставам. Съблазнителна, но отровна!"

Снимка 612530

Източник: Личен архив

Тази роля е нова и непозната за Радостина, защото я изправя всеки ден първо срещу самата себе си, а след това и срещу играчите, които искат да спечелят пари чрез знанията си.

"Когато си участник, играта е една. Преследвачът всеки ден е на изпит, без да е подготвен предварително за него."

За Радостина един от най-предизвикателните аспекти на играта е нуждата от бързо и непрестанно превключване на съзнанието на различни теми "и то за отрицателно време".

Когато не е в играта, Радостина е страстен и забавен оптимист, който смята, че "никой не обича да бъде около токсични и отрицателни хора без чувство за хумор". Фактът, че е "изключително любопитна" и мрази да не знае нещо, я кара постоянно да разширява знанията си. А откакто е в ролята на преследвач, играе куизове всеки ден. "Но не за пари и победа, а с цел да научавам нови неща, които да ми бъдат полезни. Просто тренировка на мозъка. Полезно е и когато не си преследвач."

Снимка 612528

Източник: NOVA

В коя сфера смятате, че имате най-много познания?

Бих посочила литература, география и история. Бързо научавам информацията, която ми е интересна, и после по-успешно мога да я възпроизведа.

А къде възможността да сбъркате е по-голяма?

Биология, химия и физика. Понякога успявам с някаква моя логика, която не е задължително и непременно точна. Опитвам се да отговарям вярно дори и в тези области, в които не съм чак толкова силна, но невинаги успявам.

Кой е най-трудният ви въпрос до момента в предаването? И какъв беше неговият отговор?

Как се нарича индивид с 4 хаплоидни набора хромозоми в телесните си клетки? Отговорът беше тетраплоид.

Това е, когато хромозомите са организирани по четворки "тетраплоиди", а когато са по шестици "хексаплоиди" (от хекса - шест). Има логика, но трябва и бързина на ума. Опитвам се да запомня и тези въпроси, които греша, за да мога да потърся информация по темата по-късно.

Кой е най-трудният и опасен преследвач в "Голямото преследване"?

Всички са много интелигентни хора. Черният рицар всява страх в играчите. Той наистина е изключително умен. Мъдрецът притежава разнообразни знания и е много колоритна личност. Професорът е внимателен към всеки детайл. Голямото предизвикателство обаче е, когато се изправиш лице в лице с него. Дама Пика също е опасна. Вече съм се срещала с нея като играч, определено ме затрудни.