Покрай скандалното напускане на английския кралски двор от Хари и Мегън много хора се загрижиха как ще се издържат херцозите. Оказа се, че двамата вече са се подсигурили, но покрай това много хора се запитаха какви са издръжките на наследниците в останалите кралски семейства в Европа.

С подробната "разбивка" се зае светският сайт Just Jared. Нидерландската принцеса Катарина Амалия, която в момента е на 17, ще получи 111 хил. евро за 2021 г., като парите трябва да покрият всички видове разходи.

Догодина обаче Катарина Амалия вече ще взима 1.5 милиона евро държавни, защото вече ще бъде част от съветниците на Съвета на държавата. Освен нея, по подобен начин се издържат още трима човека в Нидерландия - крал Уилем-Александър и кралица Максима (родителите й), както й баба й Беатрикс.

Снимка 452841

Източник: GettyImages

Данните за издръжката на испанското кралско семейство са от малко по-отдавна. През 2018 г. крал Фелипе, кралица Летисия, дъщерите им Леонор и София, както и майката на Фелипе София са получили 8.8 милиона евро от държавата. Те притежават й осем двореца и пет други имота из Испания.

Норвежкият престолонаследник с Уилям и Кейт

Източник: GettyImages

Норвежкият престолонаследник с Уилям и Кейт

Съвсем други са цифрите за кралското семейство на Норвегия - държавата с най-високия стандарт на живот в Европа. Крал Харалд V и съпругата му кралица Соня, престолонаследникът принц Хаакон и семейството му, както и сестрата на краля - принцеса Астрид, са получили 40.7 милиона евро от правителството в замяна на кралската им служба.

Снимка 360424

Източник: GettyImages

Малко по на изток - в Швеция, сумата не е чак толкова впечатляваща. Крал Карл XVI Густав и кралица Силвия, престолонаследницата принцеса Виктория и съпругът й Даниел, заедно с двете им деца, както и принц Карл Филип и съпругата му София, плюс сестра му Маделен получават издръжка от шведското правителство в размер на 6.2 милиона на година.

Снимка 458579

Източник: Instagram / cpmarysstyle

Кралското семейство на Дания е получило 10.2 милиона от правителството за 2018 г. Това са кралица Маргарете II, престолонаследникът принц Фредерик и семейството му, принц Йоаким и съпругата му, както и сестрата на кралицата принцеса Бенедикте.

В Белгия височествата се движат горе-долу в същите суми - 12.2 милиона на година. Крал Филип и семейството му получават и заплати за работата си. А вече пенсионираният предишен крал Алберт II се е сдобил с прилична пенсия - 836 хил. евро на година.

Лихтенщайн е изключение от списъка - кралското семейство не получава държавни пари. Просто Ханс Адам II, съпругата и синът им са едни от най-богатите семейства на континента.

Принц Албер Монакски

Източник: GettyImages

Принц Албер Монакски

В Люксембург сумата е 9.8 милиона евро от държавната хазна, а в Монако - 45.4 милиона евро.