Само няколко дни ни делят от 9 май - дата, на която отбелязваме Деня на Европа в ЕС и България и на която страните от бившия съветски блок пък празнуват Деня на победата. Във време на война и разделение избираме три книги, които да хвърлят повече светлина върху наследството на фашизма и ситуацията на Русия в момента.

"Езикът на Третия райх"

Книгата на литературоведа Виктор Клемперер излиза за първи път през 1947 г. и е от значимите заглавия, които ни дават ясна представа как работи пропагандата и колко важна е лексиката, която се полза в защита или отричане на дадени каузи.

Снимка 573002

Източник: Колаж / Жанет-45

А най-стряскащото е, че много думи от нацисткия език живеят нов живот в съвременния свят и са свидетелство за тревожни тенденции в обществото.

Изд. Жанет-45, 20 лв.

"Граничен пост 2"

Втората част на романа, появил се първо под формата на аудиосериал в Storytel, можеше да мине за поредната постапокалиптична приказка, ако не беше на Дмитрий Глуховски - автор на хитовата поредица "Метро" и един от яростните критици на Владимир Путин.

Снимка 573001

Източник: Сиела

"Граничен пост" ни представя една мрачна, обезлюдена и изолирана от целия свят Русия на бъдещето, чиято територия се простира малко около Москва. Невидима заплаха обаче приближава към столицата и това не е поредния бунт срещу Повелителя Император.

Изд. Сиела, 18.90 лв.

"Тайните на Кремъл"

И от една художествена Русия на Бъдещето преминаваме към документалната книга на френския журналист Бернар Льоконт.

Снимка 573003

Източник: Кръг

Както подсказва заглавието й, той проследява властта в Русия от началото на ХХ век до днес, като минава през Распутин, идеологията на Ленин, жестокостите на Сталин, десталинизацията на Хрушчов и ролята на Горбачов и Елцин в историята на страната. За да стигне до настоящия й властелин Владимир Путин.

Изд. Кръг, 20 лв.