През 2024 г. се състоя първият конкурс "Мис Изкуствен интелект", в който се състезаваха красавици, създадени с помощта на AI технологиите. В този смисъл победители са не точно "момичетата", а техните създатели.

Мис Изкуствен интелект - 10-те финалистки в конкурса за AI красавици

Мис Изкуствен интелект - 10-те финалистки в конкурса за AI красавици

Съвършени и неистински

И все пак е любопитно да научим, че за най-красива виртуална дама беше избрана Кенза Лайли от Мароко.

"Спечелването ме мотивира още повече да продължа работата си в развитието на AI технологията. AI не е просто инструмент - това е трансформираща сила, която може да промени индустриите, оспори съществуващите норми и да създаде възможности там, където преди не са съществували", казва Кенза в речта по приемането на короната.

Виртуалната красавица носи хиджаб и има 198 хил. последователи в Instagram, с които комуникира на арабски и английски език. "Тази награда е посветена на всичките ни усилия в сферата на изкуствения интелект и на Мароко като част от това състезание", пише Кенза в една от последните си публикации.

Кенза получава награда от 13 хил. долара. На второ място остана Лалина от Франция и награда от 5 хил. долара, а на трето - Оливия С от Португалия с 2 хил. долара. Победителите ще участват в менторска програма за работа с AI, пишат EuroNews.