Да правиш втори сезон на супер успешен сериал е нож с две остриета. Най-скорошният пример е "Истински детектив" на Мах, който вдигна летвата толкова високо с първия сезон, че следващите три не успяха да я надскочат въпреки всички усилия на сценаристи, режисьори и екип.

"Дяволското гърло: Есента на демона" - кога започва втори сезон на сериала с Теодора Духовникова и Владимир Карамазов

Вторият сезон на „Дяволското гърло" е вече тук

Ето и кога да го очакваме

Също така криминален и също така успешен беше "Дяволското гърло" - сериалът на Nova, който през 2019 г. ни пренесе в Родопите, където странно и почти ритуално убийство повлича след себе си серия събития, свързани с имигрантската вълна, миналото на региона и цената на семейството.

Запомнихме го както със задъханото темпо, което не ни остави да скучаем в продължение на 12 епизода, така и с чудесния тандем на Теодора Духовника и Владимир Карамазов в ролята на двамата разследващи Мия Язова и Филип Чанов, но и с брилянтното заснемане на магическата атмосфера на Родопите.

По всичко личи, че всички тези съставки ще са налични и във втория сезон на "Дяволското гърло", който носи името "Есента на демона". Изминали са пет години от събития в първи сезон, а много неща в животите на Мия и Филип са се променили. Тя вече не е действащ кадър на ДАНС, а той работи като охранител и има проблем с алкохола.

Въпреки това двамата ще бъдат принудени да се включат в разследване на зловещо убийство на съдийка във Велико Търново, извършено по особено жесток начин. Убиецът е използвал методи на екзекуции от миналото, като оставените от него улики сочат, че е решил да раздава справедливост според Крумовите закони в държава, в която цари беззаконието. И няма да се спре с едно убийство...

Продуцентът на "Есента на демона" Евтим Милошев коментира, че е потресен от факта как сериалът, чиито снимки приключиха през декември 2022 г., напомня съвсем скорошните събития в България във връзка със случая "Нотариуса". И това е една от силните страни на сериала - усещането, че гледаме продукция, здраво стъпила в българската действителност в момента.

Милошев допълва, че Велико Търново съвсем не е избран случайно като локация на събитията - насилието е присъствало през вековете в старопрестолната столица на България, която е била арена на много борби за надмощие.

"Градът е своеобразен герой в повествованието", казва Милошев и няма как да не признаем, че това се усеща в двата епизода, които имахме възможност да гледаме. Тук е моментът да споменем майсторската операторска работа на Иван Вацов и Николай Бекярски, както и брилянтния монтаж на Тома Въжаров.

Освен Теодора Духовникова и Владимир Карамазов, в "Есента на демона" ще видим още Мариан Вълев като началника на полицията във Велико Търново, Димо Алексиев и Гергана Заимова като част от разследващия екип полицаи, Веселин Петров като водещия разследването, Ирмена Чичикова като съдебния лекар, Асен Блатечки като безскрупулен местен бизнесмен, както и Николай Николаев като компютърния гений, и момче за всичко в полицията.

Режисьор на "Есента на демона" е Павел Г. Веснаков, сценарист - Иван Спасов. И още една добра новина - заглавната песен от "Дяволското гърло", която успя да хване за гърлото много хора - "Scarborough Fair" на LP, е тук и за втория сезон.

Премиерата на "Есента на демона" е на 29 февруари от 22 ч. по Nova. 12-те епизода ще бъдат излъчвани всеки четвъртък.