Съвсем доскоро 75-годишната американка Вивиан Уилър държи рекорда за жената с най-дълга брада - 25.5 см. Сега обаче титлата вече принадлежи на една по-млада американка - 38-годишната Ерин Ханикут от Мичиган.

Саманта Рамсдел - жената с най-голямата уста според Рекордите на Гинес

Коя е жената с най-голямата уста според Рекордите на Гинес

В устата си може да побере дори цяла ябълка

Нейната брада е дълга цели 30 см - достойна за Световните рекорди на Гинес.

В случая на Ерин Ханикут няма лъжа, няма измама - тя не приема никакви хормони или добавки и брадата ѝ е напълно естествена. "Отглежда" си я от около две години.

Причината американката да има брада за съжаление е свързана със синдрома на поликистозни яйчници, от който тя страда. Състоянието причинява хормонален дисбаланс и в някои случаи води до нередовна менструация, наддаване на тегло, безплодие и прекомерно окосмяване.

Ерин забелязва, че по лицето ѝ се появява окосмяване, когато е още на 13 години. За да се прави с него, използва различни методи като бръснене, кола маска и епилация, но ѝ се налага да се обезкосмява по три пъти на ден, което я притеснява.

Въпреки това в тийнейджърските ѝ години, а по-късно вече и като зряла жена, тя продължава да премахва брадата си. След като обаче в един момент частично губи зрението си, съпругата ѝ Джен я насърчава просто да остави брадата ѝ да порасне.

Високо кръвно налягане причинява кръвоизливи в задната част на очите на Ерин и заради това тя губи централното си зрение. "Но имам перфектна периферия", казва тя пред Guinness World Records.

За съжаление здравословните проблеми на Ерин Ханикут започват преди това. През 2018 г. тя наранява крака си, заради което е откарана в болница и в рамките на седмица развива некротизиращ фасциит - рядка бактериална инфекция, заради която се налага долната половина на крака ѝ да бъде ампутирана.

Въпреки че преминава през немалко и нелеки здравословни проблеми, Ерин Ханикут запазва положителния си възглед за живота. И дори се смята за "най-позитивния човек в целия свят".

Американката признава, че преди ѝ е било любопитно как би изглеждала с брада и решава да разбере по време на пандемията, когато окончателно се отказва да обезкосмява лицето си. И явно това е било точното време, тъй като носенето на маски в този период ѝ дава увереност да излиза на обществени места докато брадата ѝ пораства.

Ерин Ханикут дори се шегува, че едно от предимствата на дългата брада е, че скрива двойната ѝ брадичка. Но за сметка на това пък ѝ пречи, когато яде и се налага да я сплита например.

Сега, когато брадата ѝ е вече с дължина, за която мнозина могат да завидят, рекордьорката не крие, че хората често я заглеждат. И докато това не притеснява Ерин, то тревожи съпругата ѝ Джен, която е на мнение, че двете заслужават да имат възможността да излизат без никой да ги съди.

Подкрепа Ерин обаче среща не само от половинката си, а и от майка си, Джил Роуч. Тя споделя, че подкрепя решението на дъщеря си да си пусне брада и не крие, че не е осъзнавала колко често ѝ се е налагало да се бръсне като по-млада и през колко много е трябвало да премине. "Свикнах с това и виждам, че тя е много щастлива. Това е най-важното", споделя Джил Роуч.

Джим Арингтън - най-възрастният културист на планетата, определен от Рекордите на Гинес

90-годишният културист, който почти десетилетие държи Рекорд на Гинес

Как Джим Арингтън поддържа здрав дух и здраво тяло

А колкото до влизането в Световните рекорди на Гинес, Ерин Хъникът не крие, че е "наистина страхотно" да ѝ се случи заради нещо, от което преди се е срамувала. Нейната история е още едно напомняне, че всеки различен по външни белези човек заслужава да бъде приет от обществото, без да е осъждан, и да води възможно най-пълноценния живот, на който е способен.