Ели Хамби е фотограф. Санди Хейзлип е лекар. Двете са най-добри приятелки от Тексас и доказват, че за приключенията възрастова граница няма - 81-годишните жени обикалят света за 80 дни, пътувайки от плажовете на Бали до пустините на Египет.

Осемдесетгодишните баби започват амбициозното си приключение на 11 януари, според блога, който двете използват, за да документират пътуванията си. Първата им спирка е място, което се изплъзва дори на много опитни пътешественици: Антарктида. За да стигнат до най-южния континент, първо им се налага да преминат през прохода Дрейк - известните бурни води между южния край на Южна Америка и Южните Шетландски острови на Антарктида.

След това първо приключение двете посещават 18 държави на всичките седем континента, често облечени в еднакви тениски. Натрупват и верни последователи в социалните мрежи, които се информират какво се случва с "пътуващите баби" в TikTok, Instagram и Facebook.

Пред CNN Хейзлип казва, че се е запознава с Хамби, след като съпругът й почива през 1999 г. "Преди смъртта си той посади семето в сърцето ми, че трябва да започнем да водим внуците си на мисионерски пътувания през лятото", разказва тя. Това я кара да потегли на медицинска мисия в Замбия, проект, управляван от Хамби и нейния съпруг в Южна Африка.

Двете жени се сближават заради общия интерес към пътуването и ангажимента да дадат приоритет на уникалните преживявания пред комфорта и удобствата, докато са в чужбина. Стават още по-близки като вдовици, след като съпругът на Хамби почива през 2005 г.

Хейзлип разказва, че идеята за тяхното пътуване възниква няколко години преди да навършват 80 години. "И така, около четири години преди да навършим 80, един ден споменах на Хамби: "Ели, не би ли било забавно да обиколим света за 80 дни на 80 години?""

На уебсайта си Хамби и Хейзлип поясняват, че посвещават пътуването на покойните си съпрузи Кели и Дон. "Липсвате ни и много бихме искали да се присъедините към нашето приключение", пишат те. Първоначално двете дами планират да започнат околосветското си пътуване през 2022 г., когато са на 80 години, но Covid малко променя плановете им.

През последните три месеца двете яздят камили в Египет, галят слонове в Бали, наблюдават Северното сияние във Финландия и стигат дори до Непал. И въпреки предизвикателствата, които крие едно такова продължително пътуване, най-добрите приятели казват, че не са имали никакви спорове.

"Всичко, което видяхме, беше прекрасно, но това, което ще помним най-много, са хората, с които се запознахме. Срещнахме едни от най-прекрасните, най-милите и приятелски настроени хора в света. Сега просто имаме приятели по целия свят, които много обичаме", споделят двете жени.

Въпреки че Хамби и Хейзлип отскоро са отново в домовете си в Тексас, двете жени вече планират следващото си пътуване. Пред CNN те споделят важен съвет към всички, които се притесняват от езиковата бариера по време на собствените си приключения. "Открихме, че усмивката върши чудеса и често няма нужда от какъвто ѝ да е език."

Смелите дами също така насърчават хората да не позволяват на възрастта да ги спира. Освен някои малки отстъпки - като решението да не карат мотоциклет в Бали, поради опасения от падане, те казват, че възрастта им не е повлияла на приключенията им. Дамите описват 81 г. като "перфектната възраст" за тръгване на пътуване. "Остаряването наистина ви дава малко мъдрост при вземането на решения. И това е забавната част. Мисля, че на тази възраст оценяваме толкова много красотата и наистина можем просто да я попием и да ѝ се насладим. И за двете ни това беше перфектната възраст. Толкова сме благодарни."