Само преди няколко месеца се радвахме лудо на постижението на баща и син Максим и Стефан Иванови, които първи прекосиха Атлантическия океан с гребна лодка от изток на запад в разгара на сезона на ураганите.

Стефан Иванов, Максим Иванов и Атлантическия океан, който прекосиха с лодката си Neverest

Съдбата обича смелите. Смелите българи също

Стефан и Максим Иванови прекосиха Атлантическия океан с лодката си Neverest

Изглежда бурните води на Атлантика са притегателни не само за тях, защото преди дни още един рекорд бе подобрен. 21-годишната Джасмин Харисън от Северен Йоркшир стана най-младата жена, прекосила океан сама с гребна лодка.

Тя участва в предизвикателството Talisker Whisky Atlantic Challenge заедно с още 30 души. Те тръгват през декември 2020 г. от Сан Себастиан в Ла Гомера на Канарските острови, Испания, а крайната точка е английското пристанище в Антигуа и Барбуда на Карибските острови.

Харисън гребе сама в продължение на 70 дни, 3 часа и 48 минути и изминава общо 4800 километра в Атлантическия океан. Вдъхновение да се включи в това приключение получава през 2018 г., когато преподава плуване на Карибите и наблюдава отблизо финала на надпреварата.

Джасмин решава, че иска да изпита тази емоция и да вдъхнови други млади хора да преследват мечтите си, както се е случило със самата нея преди време, предава CNN.

"Няма нищо по-хубаво от това да успяваме да се измъкнем от нещата, които ни заобикалят - социалните мрежи, лошите новини, буквално от всичко", пояснява още тя.

Младата дама споделя в социалните мрежи някои от преживяванията си по време на дългото придвижване в Атлантическия океан. Като например че за малко е избегнала удар със сондажен кораб, на два пъти се е преобръщала със своята 550-килограмова лодка, а докато гребе, е изяла завидно количество течен шоколад и фъстъчено масло.

Давид Венцъл, рекордът за плуване под лед и колко издържа чешкият плувец

Когато ледът не може да те спре да плуваш за рекорд

Настръхнахме само като го гледаме

Предишната най-млада жена, прекосила сама с гребна лодка Атлантическия океан, е 22-годишната Кейти Спотц. При мъжете рекордът все още се държи от Лукас Хейсман, който е само на 18 години, когато през 2019 г. завършва същото предизвикателството.