И през изминалата година не липсваха български филми, които да гледаме на кино. Част от тях имаха първо самостоятелни премиери, а пък други бяха представени най-напред по време на кино фестивалите Киномания и София Филм Фест.

„Made in EU” на Стефан Командарев - какво знаем за предстоящия български филм

„Made in EU” - задава се нов български филм

Ето какво знаем за него до момента

Отвъд най-нашумелите заглавия обаче, българското кино има и още какво да покаже. Цели 90 са игралните, документални и анимационни родни филми от последната година, номинирани за тазгодишните награди на Съюза на българските филмови дейци "Васил Гендов".

Всички тях ще можем да гледаме в рамките на Националния фестивал на българското кино, който ще се състои от 1 до 13 май в "Дом на киното". Всички прожекции ще бъдат с вход свободен, а след тях ще има срещи и разговори с част от актьорите и екипа на всеки филм.

Снимка 641499

Източник: Светослав Стоянов

Откриването на 1 май, сряда, е с документален филм за писателя, който ни даде повод за гордост като никоя друга, грабвайки престижната литературна награда "Букър". От 12 ч. гледаме "Георги Господинов: В убежището на времето".

Част от програмата на фестивала са също така и едни от набралите най-голяма популярност нови български филми. Сред тях са "Диада", "Уроците на Блага", "Защото обичам лошото време", "Чума", "Аферата Пикасо", "Клопка", "Игра на доверие", "Чалга", "Немилосърдната красавица" и други.

Снимка 652299

Източник: София Филм Фест

Освен тях на голям екран ще можем да гледаме още редица документални, късометражни и анимационни филми.

“Опасни шматки” - трейлър на новия български филм с Ники Станоев, Стоян Цветков и Ивайло Захариев

Когато две “Опасни шматки” решат да оберат мола

Ивайло Захариев сред риалити звезди в новата българска комедия

Националният фестивал на българското кино е от 1 до 13 май в "Дом на киното" с вход свободен, а цялата програма е тук.