Гимнастикът Дейвид Холмс е на 17 години, когато става дубльор на Даниел Радклиф - актьорът, изиграл Хари Потър в едноименната фентъзи поредица. Момчето се присъединява към екипа още в първия филм и остава част от него в продължение на цели десет години. До януари 2009 г., когато инцидент на снимачната площадка на "Хари Потър и Даровете на смъртта: Част 1" го оставя парализиран от гърдите надолу за цял живот.

Вселената на “Хари Потър” се разраства в HBO Max

Вселената на “Хари Потър” се разраства

Отново ще се потопим в магия

В сцената, която е трябвало да се снима, змията Нагини атакува Хари и го отблъсква с жестоко голяма сила и скорост. За да бъде пресъздаден ефектно този момент, дубльорът Дейвид трябва да полети във въздуха, преди да се удари в стена. С въжета за гърба му е прикрепена макара с тежести, която да го изтегли бързо и рязко.

След първия опит обаче, отговорниците по каскадите не са доволни от оттласкването и затова решават да увеличат тежестите. Това, което не съобразяват обаче, е, да увеличат и подсигуреното обезопасяване към стената, в която трябва да се удари дубльорът.

И когато Дейвид отново полита във въздуха, се сблъсква със стената с твърде голяма сила и скорост. "Веднага разбрах... Бях си счупил врата", споделя той, като уточнява, че тогава е бил в пълно съзнание и не е чувствал краката си.

Към днешна дата подобна практика при каскадите е забранена във филмовата индустрия. "Последиците от инцидента ми означават, че никой повече няма да бъде поставен в тази ситуация. И това ми е достатъчно", допълва още Дейвид Холмс, чиято история вече е разказана в документален филм.

"Дейвид Холмс: Момчето, което оживя" вече може да бъде гледан в HBO Max, а в работата по него са въвлечени и няколко от колегите на дубльора в "Хари Потър". Режисьор е Дан Хартли, който е бил видео оператор в "Хари Потър", а продуцент е самият Даниел Радклиф, актьорът, изиграл главната роля на момчето-магьосник. Днес Даниел Радклиф и Дейвид Холмс са също толкова близки приятели, колкото и по времето, когато работят заедно на снимачната площадка.

Пред People актьорът споделя, че от години е искал да направи филм за дубльора си, защото го смята за необикновен човек и намира смисъл в това да сподели историята и силния му дух със света.

Днес вече 40-годишен, Дейвид Холмс е водещ на подкаста Cunning Stunts. Споделя, че все още не е гледал филма за себе си, като допълва: "Знам, че в живота ми ще има момент, в който ще легна в леглото си и няма да стана от него... Бих искал да погледна към себе си отпреди с цялата надежда и оптимизъм, с които живея сега."

Освен това Дейвид е наясно с отговорността, която носи не само за себе си, но и за по-широката общност от всички хора с увреждания, за които е убеден, че ще намерят паралели между техния живот и неговата история.

Всъщност "Дейвид Холмс: Момчето, което оживя" се фокусира не толкова върху инцидента с Дейвид Холмс, колкото върху борбения му характер и близкото приятелство с Даниел Радклиф. Пред BBC актьорът споделя, че дубльорът му е "един от най-важните хора" в живота му през последните 20 години.

"С него беше толкова забавно да излизаме, когато бях млад. Но по-късно, като пораснах, той се превърна в нещо като ментор за мен, човек, който наистина се грижи за мен, и това наистина продължи, докато израснахме", казва още Даниел Радклиф.

Даниел Радклиф разкри пола на първото си бебе и как се чувства като баща

Даниел Радклиф разкри пола на първото си бебе

И как се чувства вече като баща

И топлите му чувства изцяло са споделени. "Той беше като моят малък брат във филмите, а след това се превърна в един от най-добрите ми приятели. Той винаги е бил до мен", отвръща Дейвид Холмс.