Самоизолацията в последните седмици се оказа трудна задача за мнозина. Има обаче и хора, които се подлагат на нея напълно доброволно, и то в продължение на дълги години.

Карантина - турският остров с интересно име

Турският остров, който носи името Карантина

Едно прекрасно място с интересна история

76-годишният Дейвид Глашийн живее на австралийския остров Restoration от 1997 г. Парчето земя в океана е част от национален парк, а 1/3 от него е дадена под наем на бившия милионер.

Дълги години австралиецът работи като борсов брокер и натрупва състояние от няколко милиона. Когато обаче ги губи и се разделя с титлата милионер, той решава да избяга от този "Биг Брадър", в който живее, както и от "тежестта на съвременния живот". И го прави по най-крайния начин - като заживява на отдалечен остров.

Снимка 478314

Източник: Facebook / FMdosmil Chacabuco

Глашийн попада на остров Restoration през 1997 г. В ръцете си има един куфар с три ризи, два чифта къси панталони и бански, няколко книги, фенер, буркан с лют пипер, четка и паста за зъби.

След първоначалните трудности, свързани с привикването към изолацията и липсата на удобства, днес австралиецът знае много добре как да живее в тези условия и какво точно му е необходимо на човек, за да съществува.

Той обитава малка, ремонтирана постройка, останала от Втората световна война. Има лодка, с която няколко пъти в годината отива до континенталната част на Австралия, за да си напазарува. Произвежда електричество от слънчева енергия, с която си осигурява и интернет достъп.

Снимка 478316

Източник: Facebook / Karl-Angel

Глашийн има градина с плодове и зеленчуци, храни се и с бананите и кокосовите орехи, които растат свободно на острова. Лови риба, раци и стриди, с които си набавя необходимите протеини. Най-голямата му гордост е системата за производство на бира, която пък използва като разменна монета с местните рибари.

Компания на австралиеца прави неговото куче Поли. Предишният му любимец умира след ухапване от отровна змия. Подобни животни не са рядкост, а ежедневие на острова, но той е свикнал да се предпазва от тях. И ги предпочита пред заплахата от терористични атаки например.

Снимка 478317

Източник: Facebook / Marian Sabo

Основната трудност, с която се сблъсква австралиецът, е осигуряването на чиста вода за питейни нужди. Той събира дъждовна вода. Използва и тази от водосборен басейн в хълмиста част на острова.

Глашийн се шегува, че неговото ежедневие е все едно да живееш в Джурасик парк. Но на нас по-скоро ни прилича на живот на първобитен човек, като изключим удобствата на модерния свят, сред които е интернетът. Иначе, ножът за храсти, риболовните принадлежности и кремъкът за запалване на огън са най-важните пособия, които използва всеки ден.

Снимка 478318

Източник: Facebook / Marian Sabo

Това, с което бившият милионер се запасява винаги, са консервирани храни, почистващи и хигиенни продукти. Винаги има и няколко шишета вино и концентрат, както и торбичка със сребърни монети, пише Daily Mail.

А онова, което най-много му липсва, е женска компания. От 12 години Глашийн си организира онлайн срещи, но засега не може да намери желаеща да живее с него на отдалечения остров. Поне си има два пластмасови манекена, с които да седне вечер край масата.

Снимка 478319

Източник: Facebook / Dobraya Kobra

Ню Йорк, остров Харт и историята на най-голямото плаващо гробище в САЩ

Американският остров, на който са погребани над милион души

Ще посрещне ли и жертвите на коронавируса

През юли миналата година австралиецът разказа своята необикновена история в документалния филм The Millionaire Castaway, от който можем да научим много за оцеляването в условия на изолация.