В повечето случаи си мислим, че в България положението като цяло е зле и трудно можем да настигнем далеч по-развити страни като Франция, Германия и Испания, да не говорим за скандинавските.

И у нас може много неща да не се правят както трябва, но това не означава, че в останалите държави всичко е цветя и рози. Не, не е, защото и там се случват необясними неща.

Такъв пример идва от Дания. Миналата седмица Danmarks Radio разпространи видео, на което се вижда как в градчето Слагелсе (Slagelse) се извършва нещо много странно. Булдозер, който преди това е почиствал плажната ивица от боклуци и изхвърлени водорасли, влиза на няколко метра във водата и изсипва събраното.

А за това почистване общината плаща по 150 000 долара годишно, за може два пъти седмично в летните месеци тежката техника да "върши своята работа", пише Vice. Катрин Ричардсън, която е професор по биологична океанография в университета в Копенхаген, смята, че тези действия са глупави.

Но освен това твърди, че постоянното изравяне на пясъка нанася сериозна вреда на организмите в местната екосистема. Ричардсън казва, че цялото това почистване се извършва не за да се помогне на природата по някакъв начин, а за да се осигури комфорта на плажуващите.

Заместник кметът на градчето Вилум Кристенсен пък защитава тази практика именно с твърдението, че хората искат плажовете да са чисти като тези в курортите в Южна Европа. Твърди също така, че големи парчета пластмаса не биват хвърляни отново в морето.