Лятото в града има своето очарование - празни улици, тихи паркове и възможността да се насладим на леден коктейл без да ни трябва резервация. И докато бавно отпиваме от него, да се потопим във вълнуващ сюжет.

Този петък събираме шест книги за лятото в града - три наскоро излезли заглавия, които може да намерим в книжарниците + три завладяващи истории, които може да чуем още сега където и да се намираме. Защото са част от аудиокаталога на Storytel.

"Вирус"

От Копенхаген се местим малко по на север - в Стокхолм. Там в горещ летен ден се появява непознат вирус, който се предава по въздушен път с невиждана скорост. Само след няколко часа градът, Швеция и вероятно цялата планета са почти обезлюдени. Освен малка група хора, които по някакви причини са неподатливи на заразата. На фона на подобна апокалиптична картина малкото живи забравят морала, а единственият закон е този на оцеляването.

Снимка 541141

Източник: Storytel

Аудиосериалът на Даниел Оуберг, който е хит в Швеция, но вече има възторжени отзиви и от български слушатели в Goodreads: "Написано е твърде реалистично, а момичето, което го чете на български, е невероятна! Нямам търпение за още!", пише Ивета Атанасова. "Вирус" е озвучен на български от Яна Кузова.

"Смъртта на русалката"

Копенхаген в средата на XIX век. Край пристанището е открито обезобразеното тяло на проститутка, а заподозреният е един - младият писател Ханс Кристиян Андерсен. Той получава на разположение три дни, в които да докаже, че не е убиецът и да открие кой стои зад зловещото престъпление.

Снимка 541155

Източник: Колаж / Колибри

На фона на криминалната история, написана от Томас Рюдел съвместно с А. Ж. Казински - псевдоним на Андерс Кларлунд и Яков Вайнрайх, научаваме подробности за живота в датската столица по онова време.

Изд. Колибри, 22 лв.

"Бъдеще"

На апокалиптична вълна е и Дмитрий Глуховски. Подобно на "Метро", и в "Бъдеще" той си представя свят в тъмни краски, където човешкото остава на заден план. Тук никой не измира, напротив - само в Европа живеят 120 милиарда човека, а причината за това е, че безсмъртието вече е реалност. То обаче има своята цена - ако двама души искат да станат родители, един от тях трябва да се откаже от безсмъртието си. 

Снимка 541142

Източник: Storytel

Ян е безсмъртен и вярва в реда на установената система. Сега е натоварен със задачата да залови терорист, но нещо ще го накара да се откаже от дара, в който вярва - вечния живот. Аудиокнигата е с гласа на Момчил Степанов.

"Утопия Авеню"

Бохемският квартал Сохо в Лондон в края на 60-те години на миналия век. Културният живот ври и кипи по съвсем нов начин - Пинк Флойд и Дейвид Боуи са успели да разтресат музикалната сцена. В този момент на нея се появяват Утопия Авеню - непозната до момента група, която също иска да яхне вълната.

Снимка 541241

Източник: Колаж / Сиела

Певицата Елф Холоуей, китаристът Джаспър де Зут, барабанистът Питър Грифин и басистът Дийн Мос обаче ще научат по трудния начин, че пътят към световна слава е трънлив и изисква доста жертви.

Изд. Сиела, 27.90 лв.

"Град на момичета"

Елизабет Гилбърт се прочу с "Яж, моли се и обичай" и сме й благодарни за тази пълнокръвна, ароматна и красива история. В "Град на момичета" тя ни пренася в Ню Йорк през 40-те години на XX век.

Снимка 541140

Източник: Storytel

Непокорната Вивиан е изпратена там, след като е изхвърлена от частен колеж. Момичето ще трябва да живее с леля си Пег - собственичка на западащия театър "Лили Плейхаус". Сред пъстрата местна бохема Вивиан намира себе си, но тъкмо когато се чувства на мястото си, се замесва в скандал. Всичко в живота й ще се промени. Отново. Лидия Михова чете романа на Елизабет Гилбърт.

"Скандалният живот на Евелин Хюго"

След успеха на "Дейзи Джоунс & The Six" Тейлър Дженкинс Рийд се завръща с нова история, която този път се развива на фона на кино, а не музикалната индустрия. Животът на Евелин Хюго е като на истинска холивудска легенда - пристигнала неизвестна в Лос Анджелис, за да се превърне в звезда с драматичен личен живот и седем брака зад гърба си.

Снимка 541156

Източник: Intense

Отдавна оттеглила се от киното, Евелин е решила да разкаже историята си в биографична книга. Условието й е едно - тя да бъде написана от никому неизвестната репортерка Моник Грант. Романът е наличен и в каталога на Storytel.

Изд. Intense, 22 лв.