Има много начини да се докоснем до българската книжовност, като един от по-специалните от тях предстои на 24 май. Цял ден на площад "Славейков", мястото в столицата, което е може би най-често свързвано с литературата и книгите, ще можем да участваме в различни активности, обединени от празничната тема за писменото слово.

A to JazZ фестивал за дванадесети път - какво е новото в изданието за 2023 г.

Какви изненади ни готви A to JazZ тази година

Юли пак ще е музикален

За трета поредна година на празника на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, ще се проведе фестивалът "Да поЧетем". Програмата му е богата и разнообразна, като в нея са предвидени активности за малки и големи.

Граждани и гости на София ще могат да се разходят из околните литературни забележителности, да чуят разкази за български класици, както и разнообразни съвременни прочити на българско творчество. Родни автори ще бъдат на площад "Славейков", за да се срещнат с почитателите си, предвидени са четения, литературен базар, аудио откъси от Иван Вазов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Христо Смирненски, детска литературна работилница, импро театър и хип-хоп концерт по текстове от български стихотворения.

Снимка 617552

Източник: Imp-act Agency

Програмата на сцената на "Да поЧетем" започва в 11 ч. започва с активности за най-малките - четене и литературна работилница. Заедно с писателката Катя Антонова, героите на "Феята от захарницата" и актрисата Силвия Петкова малчуганите ще четат, слушат и създават истории чрез въображението си.

След това авторът от "Бохемска София" Виктор Топалов ще отведе желаещите да научат повече за българските класици, творили около площада, на обиколка из "Кварталът на писателите", а следобед ще се проведе първият куиз на открито на тема българска литература.

Снимка 617554

Източник: Imp-act Agency

Привечер събитието ще продължи със смехотерапия от Цветелина Цветкова, а актьорите от импро театър "Както ви харесва" ще включат публиката в импровизационното предизвикателство "Ти четеш, ние играем". Програмата на фестивала ще завърши с изпълнение на Жлъч, който ще рапира българска поезия.

С това обаче не се изчерпва всичко, което организаторите на "Да поЧетем" са подготвили. Специално за повода ще видим площад "Славейков" преобразен с нова фестивална визия, вдъхновена от кирилицата. На място ще има удобни места за четене, бар зона, мини базар за книги и литературни сувенири.

LUNAR 2023, Марин Петков, MP-STUDIO и второто издание на фестивала на светлините

Супер нинджите на 3D мапинга и светлините отново превземат София

Какво да очакваме от LUNAR тази година

Фестивалът "Да поЧетем" е на 24 май от 11 ч. Входът е свободен, а цялата информация за събитието е тук.