През последните години Италия продаде стотици порутени домове на безценица, благодарение на схеми за привличане на нови жители, предизвикващи вълна за възстановяване на селските общности.

За един човек закупуването на една къща обаче не е достатъчно. Той решава да си купи цяло село. Шотландският бизнесмен  Чезидио Ди Чака купува Борго и Чака - селце, датиращо от 1500 г. и исторически кръстено на неговото семейство.

Намира се в дивия, пресечен район на Чочария, между Рим и Неапол, в подножието на град Пичиниско.

"В началото на XX век моите баба и дядо Чезидио и Мариета напуснаха селото в търсене на по-добро бъдеще", казва Ди Чака пред CNN. "Те мигрираха в Шотландия, оставяйки след себе си родното си село, което потъна в забрава за половин век."

Някога порутените фермерски каменни жилища, хамбарите и складовите помещения без прозорци с напукани врати и нестабилни стълби сега изглеждат по съвсем различен начин. В момента селото се отличава с кокетно обновени сгради в пастелни цветове, с кръгова панорамна пътека, с изглед към зелени хълмове.

Разполага с винена столова, конферентна зала, библиотека и два апартамента за настаняване на гостите, които копнеят за спокоен престой. В лозята на имението се отглежда грозде матурано -  изгубен преди това сорт, който е възстановен.

Тразименско езеро и защо е едно от малкото места в Италия, където не ядат "италианска храна"

Къде в Италия не ядат "италианска храна"

С какво се отличава районът на Тразименското езеро

Ди Чака е роден в рибарското селище Кокензи, извън Единбург, но казва, че винаги е изпитвал дълбока привързаност към родната си земя.

"Семейството ми никога не е губило връзка с произхода си", казва той. "Всяко лято, като дете, родителите ми ме водеха тук, за да посетя нашите роднини. Докато растях, визитите ми ставаха все по-чести, докато не реших да се впусна в житейска мисия, за да се свържа отново с корените си и да върна от гроба селото на семейството ми."

Селото се оказва призрачно място, което Ди Чака започва да възстановява преди повече от 10 години. И въпреки че задачата се оказва много трудна, сега Борго и Чака процъфтява и живее своя втори живот. 

Примамен от носталгия по земята на своите предци и след като е понатрупал значителни средства като адвокат и консултант, Ди Чика решава да се върне, да обнови местната икономика и да вдъхне нов живот на селото, което семейството му е оставило. 

Първата стъпка, която предприема, е да издири всичките 140 собственици на селски земи и имоти от общо 300 дка - дълъг и сложен процес, затруднен от факта, че емиграцията е разпръснала хората по целия свят.

Вал д'Аран, долината на Аран, Пиренеи и един регион с интересна история, география, език и култура

Испанският град, изгубен във Франция

Един регион с интересна история, география, език и култура

"Селото беше фрагментирано и разделено между толкова много наследници, които често притежаваха само ъгъл от една къща, част от пасището, гора или земеделска земя, или просто маслиново дърво", казва Ди Чика.

Според италианския закон, датиращ от епохата на Наполеон, собствеността върху имуществото не преминава към най-големия наследник, а към всяко едно дете. През множество поколения, това може да раздели притежанието в безкрайно много семейства.

Ди Чака казва, че е трябвало да придобие цялото село, за да започне реставрационни работи поради сложния пъзел на собствеността.

Той работи усилено, за да убеди няколко роднини да отстъпят своите части от селото. Въпреки че нямат никаква полза от имотите, те не са склонни да продадат поради сантиментални причини.

Макар че не разкрива подробности за това точно колко е инвестирал, Ди Чака признава, че е похарчил значителна сума за съживяването на селото, като по-голямата част от парите са отишли ​​за възстановяването му. 

Юнгхолц - австрийското ски село, заклещено в грешната нация

Aвстрийското ски село, заклещено в грешната нация

Юнгхолц, за когото малцина са чували

Малко по малко Ди Чака не само успява да възроди малкото село, но и да го превърне в успешен бизнес. 

Селото с площ от 2500 квадратни метра сега е домакин на малък културен център и конферентна зала за академични, хранителни и аграрни срещи. Има също столова с места за дегустация на вино и кухня за уроци по готвене. Цялото село е с подово отопление и мощен Wi-Fi.

От първата реколта през 2017 г. виното на Ди Чака печели три международни сребърни награди и вече се изнася и в чужбина.

Създадена е "социална овощна градина" с пресни продукти, която обединява групи от деца за уроци по селски живот, а тази година стартира и училище по гастрономия.

"Искам това село да бъде основен център за всички италианско-шотландски хора в чужбина, които искат да се върнат и да се свържат отново с произхода си и може би дори да помогнат на родната си територия, като стартират дейности и възможности за растеж", казва той.

Има и планове за откриване на академия за селскостопански храни в селото, но засега пандемията забавя графика за стартиране на партньорства с европейски университети, които да му помогнат в мисията за запазване на селските традиции.

За някой, който е успял да убеди 140 души да продадат своята малка част от собствеността, за да допринесат в създаването на един голям проект, това обаче не би трябвало да е твърде трудна задача, заключват от CNN.