Всеки, който някога е пътувал до Италия, е наясно с програмата. Ден за култура и може би малко пазаруване, последван от аперитив и "тонове" паста, пица или ризото. Защото това ядат в Италия, нали? Хората от района на Тразименското езеро обаче се различават.
Toва e най-голямото езеро на Апенинския полуостров и четвърто по големина в Италия. Разположено е в западното подножие на Умбро-Маркските Апенини, в равнината Вал ди Каяна, на територията на областта Умбрия и на 15 км западно от град Перуджа. Езерото с площ от почти 129 квадратни километра е известно със своите традиционни ястия, които се различават много от неговите съседи.
Умбрия е единственият регион без излаз на море на италианския полуостров - и е известен със своята обилна, богата на месо храна, която идва направо от гористите хълмове: трюфелите, прошутото и колбасите са сред най-известните продукти за износ.
Източник: iStock
И все пак тук, на езерото, избягват пастата, пицата и месото в полза на рибата. Но вместо изискани парчета риба тон или лаврак, тук ще намерим костур, щука и змиорка, които често се приготвят и по необичаен начин. Рибата в района на Тразименско езеро се готви по рецепти, които обикновено се прилагат за месото. Всичко това придава на местната риба уникални вкусови качества.
Днес Тразименското езеро е спокойно място, далеч от огромните тълпи на италианските морски курорти. Но преди 50 години нещата са изглеждали много различно, смята професор Даниеле Парбуоно, антрополог от близкия университет в Перуджа.
Районът е важен по време на Втората световна война, защото има военно летище. И тъй като туризмът започва да се развива в следвоенна Италия, местните политици виждат шанс да го преустроят.
Източник: iStock
"Те искаха да го превърнат в "Римини на Умбрия"", казва Парбуоно. Римини е един от най-известните плажни курорти на Италия на Адриатическото крайбрежие.
"Ако бяхте дошли тук през 60-те и 70-те години на миналия век, щяхте да намерите водни колела и всякакви туристически атракции, точно като в Римини. Толкова много, че щяхте да ядете не езерна, а морска риба. Но ако дойдете до Тразимено днес, ще ядете местна прясно уловена риба от езерото", коментира антропологът.
Според него тази промяна в модела на туризма е спасила уникалното хранително наследство на езерото. А Тразимено се гордее с рецептите си, между които carpa regina in porchetta или шаран "по свински".
Още едно невероятно ястие от друга езерна риба - шишчета от костур, печен на скара точно като месото. Да не споменаваме и отличните рецепти за змиорка. Около Коледа и Нова година пък местните приготвят torciglione (торчильоне) - невероятно вкусна празничната торта от бадеми и кедрови ядки.
Днес езерото Тразимено има туристически модел, който е много различен от основните курорти на Италия. Вместо на количеството, наблягат на качеството - на спокойното и различното, което се струва да бъде изживяно, пишат от BBC.
Източник: iStock
Два езерни града - Пасиняно сул Тразимено на северния бряг, и Кастильоне дел Лаго на запад - принадлежат към списъка на Borghi piu' belli d'Italia или на т.нар. грандиозни малки градове. Към тях в този списък се присъединяват още три града, точно до езерото: Корчано, Пачиано и Паникале. Идеята е да се предложи по-бавен вид туризъм, който да привлича различен вид туристи.
georgi-zapryanov-4jBYYq2A
на 31.05.2022 в 21:12:13 #1Всичко хубаво ама като видя към края на статията "пишат от BBC" и ми се прииска някой да ми върне последните 10 мин от живота които изгубих да чета статия преведа жт някъде. Журналисти сте бе хора, напишете нещо.