Както обикновено, дефилетата на Chanel се очакват с нетърпение, независимо дали стана дума за прет-а-порте или haute couture колекциите. Тази седмица беше представена тази за висша мода Пролет 2022, а отзивите не бяха никак позитивни.

Chanel се оказаха под прицела на критиците поради две причини - използването на кон по време на дефилето, както и спорния избор на грим на моделите.

Започваме с първото - шоуто в Гран Пале в Париж беше открито от монакската принцеса Шарлот Казираги, облечена в Chanel, на гърба на състезателен кон. Именно заради него цялата "котешка пътечка" беше покрита с пясък.

Това предизвика гнева не само на защитниците на животните, които смятат използването на кон за издевателство над животното. Но и на голяма част от феновете на марката, които намериха тази "ексцентричност" за ненужна и по никакъв начин недопринасяща за посланията на Chanel.

Снимка 561629

Източник: GettyImages

По-голям шок обаче предизвика ревюто след това, защото част от моделите се появиха с грим, който силно напомняше на синини от побой. "Романтизация на домашното насилие" беше един от най-честите коментари по този повод.