Потъмняването на бижутата е естествен процес, който се причинява от реакцията на метала с химични елементи, от окислителните процеси и дори от допира с някои храни като лук и яйца.

Полускъпоценни камъни, вериги, часовници - тенденциите в бижутата за 2022 г.

Какви ще са актуалните аксесоари през 2022 г.

Три тенденции, които очакваме с нетърпение

За да поддържаме бижутата чисти, най-доброто нещо, което може да направим, според съвестите на бижутерите, е да ги забърсваме с мека кърпа в края на всеки ден, в който ги носим.

Важно е да отчитаме разликата между различните видовете бижута - за разлика от изработените от материали като сребро, злато и скъпоценни камъни, модните, масови, бижута обикновено се правят от метали с покритие, полускъпоценни камъни, мъниста и стъкло. Затова те са по-неустойчиви и податливи на потъмняване с течение на времето.

Съхранение

От изключителна важност е и съхраняването на бижутата. Добре е да ги поставяме в специално изработени кутии за целта или в кадифени или памучни торбички. Това ще предотврати надраскването им, особено когато сме на път.

Снимка 569870

Източник: iStock

Почистване

Има различни начини, чрез които могат да се отстранят тъмните петна по пръстените или гривните. Всички знаем за содата, алуминиевото фолио или избелващата паста за зъби.

Но един наистина бърз, при това ефективен начин, е да напълним съд с топла вода, в който да сложим няколко капки мека течност за миене на съдове. С помощта на мека четка за зъби, потопена в сместа, изтъркваме бижутата. Важно е да избягваме камъните, както и онези места в накитите, които са умишлено почернени (нещо, което е често срещан ефект при сребърните и тюркоазените бижута).

Снимка 569872

Източник: iStock

Важно е да знаем, че бижутата не трябва да се накисват в приготвената течност, тъй като това може да "разхлаби" лепилото, което държа камъните на мястото им.

Накрая подсушаваме добре с мека кърпа или дори сешоар, но нагласен на ниска температура, съветва Martha Stewart.

Ако сапунът и водата не свършат работа, може да опитаме с готови почистващи препарати, които се предлагат в търговската мрежа. Те лесно могат да бъдат намерени в бижутерските магазини или дори да се поръчат онлайн. Предлагат се под формата на течни лакове и пасти, които нанасят върху подходяща мека кърпа.

Харшит Бансал, Renani Jewels и пръстенът Marigold с 12 638 диаманта и рекорд на Гинес

Пръстенът с най-много диаманти в света

Истинско произведение на изкуството

И ако, в крайна сметка, нищо от това не помогне, може просто да занесем любимите си скъпоценности на бижутер за професионално почистване.