Около месец чакане има, докато стартира 27-ото издание на София Филм Фест, а дотогава ни остава малко по малко да разбираме още подробности около събитието.

Джералдин Чаплин, “Лука“, София Филм Фест и новината за пристигането на дъщерята на Чарлз Чаплин в България

Първата дъщеря на Чарлз Чаплин пристига в България

Каква награда ще получи и кой филм ще ни представи Джералдин Чаплин

След като организаторите издадоха, че на българска земя ще посрещнем Джералдин Чаплин, първата дъщеря на Чарлз Чаплин, сега научаваме, че още една забележителна личност ще уважи фестивала, и то за да представи най-новия си филм.

Това е световноизвестният режисьор и носител на Оскар Биле Аугуст. Това всъщност ще е второто му идване в България след 2019 г., когато той получи Наградата на София на Столична община.

Биле Аугуст

Източник: София Филм Фест

Биле Аугуст

Във филмографията си Биле Аугуст има над 30 заглавия като режисьор, на 13 от които е и сценарист. Сред най-успешните му филми са "Пеле завоевателят" от 1987 г., награден със Златна палма и Оскар за чуждоезичен филм, както и "Най-добрите намерения" от 1992 г., награден със Златна палма и създаден по сценарий на Ингмар Бергман.

В основата на повечето творби на Биле Аугуст присъства стойностно литературно произведение и това отново е така и в най-новия му филм. "Целувката" е изграден върху романа на Стефан Цвайг "Нетърпеливо сърце".

Кадър от филма "Целувката"

Източник: София Филм Фест

Кадър от филма "Целувката"

Действието във филма се развива в Дания през 1913 г. и проследява драматичните отношения между благородния и съвестен офицер Антон и нежната и красива дъщеря на благородник, Едит, която след ужасен инцидент обаче се озовава в инвалидна количка. Нещата се заплитат, когато Антон осъзнава, че изпитва силни чувства към Едит, но не е сигурен дали те са породени от състрадание или пък са началото на истинска любов. В опита си да постъпи правилно, той се оплита в обещания и лъжи към околните, но най-вече към Едит.

Оскари 2023, София Филм Фест и номинираните за наградата филми, които ще видим на фестивала тази година

7 претендиращи за Оскар филма, които да гледаме на кино у нас

Чакането няма да е дълго

"Тази филмова история е уникална с това, че разкрива някои непознати аспекти на човешката психика и засяга поредица от вечни морални проблеми, рамкирани във вълнуващ интимен разказ за срещата на две млади души", споделя в интервю режисьорът за новия си филм.