Очакваме 27-ия София Филм Фест с голямо нетърпение. И това е така, защото тогава ще можем да гледаме филми, които са по-различни от масовите. Радва ни и това, че добрите новини пристигат малко по малко и вече знаем повече подробности за фестивала.

Оскари 2023, София Филм Фест и номинираните за наградата филми, които ще видим на фестивала тази година

7 претендиращи за Оскар филма, които да гледаме на кино у нас

Чакането няма да е дълго

Той ще се проведе от 16 до 31 март, като за най-нетърпеливите обаче ще има и предварителна програма, която ще стартира още на 9 март в Дома на киното и Чешкия център с ретроспективи и специалния конкурс "СФФ Тийн". Фестивалните прожекции ще са в София, Пловдив, Бургас и Варна и ще продължат до 6 април.

Една от важните новини около предстоящия София Филм Фест е, че актрисата Джералдин Чаплин ще бъде един от специалните гости. Тя е първата дъщеря на Чарлз Чаплин и Уна О"Нийл и внучка на Нобеловия лауреат Юджийн О"Нийл. Сред най-успешните ѝ филми са "Ментовка с лед" (1967), "Ана и вълците" (1973) и "Елиса, живот мой" (1977). "Да отгледаш гарвани" (1976) пък е филмът, който й донася световна слава.

Снимка 604984

Източник: GettyImages

Освен че тук Джералдин Чаплин ще получи Наградата на София на Столичната община, тя и режисьорката Джесика Удуърт ще представят най-новия си съвместен филм "Лука", вдъхновен от романа "Татарската пустиня" на Дино Будзати.

София Филм Фест, "Карай колата ми", "Януари", "Титан", "Носорог" и други акценти от програмата на фестивала

7 филма от София Филм Фест тази година

Тези, които привлякоха вниманието ни

Премиерата на филма беше преди дни в конкурсната програма на филмовия фестивал в Ротердам, а пък гала-прожекцията на "Лука" е предвидена за 25 март - във вечерта на връчването на наградите на София Филм Фест.