През 2009 г. Том Кридланд е студент в университета в Бристол. Тогава той е само на 18 години, но вече започва да има проблеми с алкохола. Не го осъзнава и живее като типичен студент. Ходи често на купони, където пие, създава приятелства, среща се и с тогавашната си приятелка (която сега му е съпруга) Дебора.

Кърк Хамет от Metallica разкрива кой е музикантът, повлиял на първия им албум Kill 'Em All

Неподозираният музикант, повлиял на първия албум на Metallica

Не, няма нищо общо с Дейв Мъстейн

В студентските си години Том открива и музиката на Елтън Джон. Когато чува запис от негов концерт на Медисън Скуеър Гардън, остава поразен.

Междувременно проблемът на младежа с алкохола се задълбочава. Годината е вече 2014 г. и той напуска първата си стажантска работа само шест седмици след като започва. В един момент му става трудно и да си плаща наема. Единствената му искрица надежда е във възможността за правителствен заем, с който да стартира собствена марка дрехи. За щастие, късметът се усмихва на Том и бизнесът му потръгва.

Пред годините любовта му към музиката на Елтън Джон не стихва. Така Том редовно е сред публиката на негови концерти. Това, за което съжалява обаче, е, че повечето пъти е ходел пиян. Въпреки че бизнесът му е потръгнал, мъжът е продължавал да прахосва значителна част от парите си за алкохол и други неразумни покупки.

През 2017 г. алкохолизмът на Том Кридланд се задълбочава до такава степен, че едва не губи живота си. А след като на семейна вечеря се напива до крайност, в която става и агресивен, взема крайното решение повече да не посяга и към капка алкохол.

Волята на Том се оказва наистина силна, защото дори и в разгара на пандемията, през 2020 г., остава напълно трезвен. По това време отбелязва три години без да е пил изобщо. Това, върху което се съсредоточава напълно, е работата - бизнеса с дрехи, консултантската му агенция и музикалния подкаст, с които също се захваща.

Тъй като обаче не си дава почти никаква почивка, Том жертва много от психическото си здраве. Въпреки че се изтощава, не се поддава на слабостта си към алкохола. А това, което го спасява тогава, е вдъхновението, което открива в личната история на любимия му изпълнител Елтън Джон. В началото на 90-те години самият той води битка с алкохола и дори влиза в рехабилитационен център. И до днес певецът е изцяло трезвен.

Страстта на Том към музиката му е толкова силна, че дори започва уроци по пиано. В музиката и ученето на нови умения той намира нещо градивно, което замества пиенето и му дава чувство за целенасоченост. По този начин мъжът казва, че е преобразил личния и професионалния си живот.

Още по-хубавото в историята на Том Кридланд е, че наскоро дори има възможността да се срещне лично с Елтън Джон. И го прави на паметна за него дата - 12 март 2023 г. Тогава мъжът благодари на певеца лично и му разказва личната си битка с алкохолизма и как музиката му го е спасила, пише The Guardian.

Много преди Уудсток - кой е първият музикален фестивал в историята

Много преди Уудсток - кой е първият музикален фестивал в историята

И кой е най-старият настоящ музикален фестивал

"Говорихме си за процеса по възстановяване и аз му казах, че начинът, по който той е преодолял собствените си проблеми, ми е дал плана, който спаси живота ми. Мисля, че носеше чифт яркочервени слънчеви очила във формата на сърце, когато се срещнахме, но беше изключително земен и елегантен", спомня си Том Кридланд.