Бавно и постепенно светът се опитва да се върне към стария си начин на живот, но COVID-19 не позволява това да се случи така, както на всички ни се иска. Едно от нещата, които ни липсваха най-много в месеците на самоизолация, беше изкуството. Да, онлайн събитията успяха - макар и само до известна степен - да запълнят празнината.

В Испания - една от най-засегнатите страни от пандемията, културният живот започва постепенно да се възражда. Театърът "Лисеу" в Барселона отвори врати преди дни, точно след края на извънредното положение в страната, а първият концерт бе с доста необичайна публика.

Вместо почитатели на класическата музика, седнали на необходимата дистанция един от друг, пред сцената имаше подредени 2292 стайни растения.

Идеята на организаторите е да онагледят настоящата ситуация, в която природата завзема това, което ние дълго време се опитвахме да й откраднем. А хората сме лишени дори от ролята си на зрители на случващото си, предава Reuters.

Дърветата, климатичните промени и как влияят на растенията

Притеснителните промени, които се случват в горите

Причини и следствия

"Концерт за биоцена" има за цел и да възроди и вярата в силата на изкуството. Той се изпълнява от струнен квартет, а откриващото произведение е "Хризантема" на Пучини. След като се насладиха на класическата музика, всички цветя бяха дарени на медици от първа линия в борбата с COVID-19.