Давид Венцл излиза от дълбините на швейцарското езеро Зилс преди броени дни след рекордно гмуркане под леда на дълбочина над 50 метра без неопренов костюм. Рекордното вертикално гмуркане на 40-годишния чешки гмуркач до 52.1 метра с един дъх следва влизането му в Книгата на рекордите на Гинес за преплуване на дължината на замръзнало чешко езеро през 2021 г.

Венцл се гмурка през дупка в леда, след което изважда стикер от дълбочина 50 метра, за да докаже подвига си, преди да излезе отново през същата дупка. При излизането си той изплюва малко кръв, сяда за минута и отваря бутилка шампанско. По-късно посещение в болницата потвърждава, че няма никакви сериозни поражения по него и е в добро здраве.

Спускането му отнема 1 минута 54 секунди, което е малко по-бавно от очакваното от него време. "Хареса му, но признава, че е бил малко по-нервен от обикновено и е имал проблеми с дишането", казва агентът му пред Reuters.

"Няма нищо трудно за него да бъде в студена вода... Липсата на кислород е нещо нормално за него. Но това беше съвсем различно, защото е наистина e трудно да работиш с натиск в ушите си в ледената вода", добавя той.

Когато обаче комбинираме тези три фактора - студена вода, липса на кислород и проблем с работата под налягане, всъщност постижението на Давид Венцл е наистина уникално, както отбелязват и от CNN.