Само до преди няколко седмици Антъни Уокър е студент в университ и комик - добре познат сред своите над 100 хиляди последователи в социалните мрежи с безмилостните си критики към привържениците на Доналд Тръмп.

Сега канадецът е на полско-украинската граница и казва, че е готов да се бие, присъединявайки се към нарастващия брой чужденци, които се вслушват в призива на Украйна за доброволци. Уокър казва, че развълнуван от сцени от войната по телевизията, е бил мотивиран да промени живота си в Торонто.

"Съпругата ми и аз гледахме новините за положението в Украйна, снимките, видеоклиповете. Нищо от това не беше добро. Помислих си, че ако това беше Канада, бихме искали някой да помогне", казва той пред BBC. Допълва също, че той самият е имал достатъчно късмет да се роди в стабилна, сравнително богата страна, чийто граждани никога не са се сблъсквали с войната лице в лице.

"Никога не сме били атакувани по този начин. И това е лукс. Нямам връзки с Украйна. Не съм украинец. Аз съм човек. Мисля, че това е достатъчно добра причина да дойда тук", категоричен е канадецът. 

Антъни Уокър няма военен опит. Всъщност е бил счетен за негоден за военна служба поради медицински причини - преди три години е бил отхвърлен от канадските въоръжени сил, защото страда от хемофилия (генетично заболяване, свързано със затруднено кръвосъсирване).

Олена Зеленска, Володимир Зеленски и публикациите на първата дама на Украйна в социалните мрежи

Смелата първа дама на Украйна

Когато Олена Зеленска има какво да каже на сънародниците си

Тъй като не може да бъде военен, Антъни Уокър сменя редица работни места и професии. Работил е като дърводелец и шофьор на камион. Но той е и сертифициран спешен медицински техник - умение, което казва, че се надява да използва в Украйна.

Съвсем наскоро Уокър учи и киберсигурност в канадски университет. Засега планира да остане на полската граница за няколко дни, докато чака още доброволци, включително бивши канадски войници и други от Обединеното кралство, Южна Корея и САЩ. След това смята да се отправи към град Лвов в Западна Украйна и оттам насетне, където има най-голяма нужда от войници.

Ирина Шейк, войната и публикацията й, че ще дари на Червения кръст на Украйна

Ирина Шейк ще дари за Украйна

Повече за позицията на рускинята

Според него граничният пункт между Полша и Украйна е наводнен от бежанци, опитващи се да напуснат страната.

"Някои чакат четири дни на опашка, за да преминат от тази страна на границата. Те са гладни. Студено им е. Това не е добра ситуация за тях", казва канадецът.

Откакто обяви намерението си да се бие за Украйна, Антъни Уокър е залят от съобщения от други доброволци, които имат огромно желание да последват примера му.

Айкут Демир, мачът на неговия отбор в Турция и защо отказа да покрепи Украйна

Футболистът, който отказа да носи тениска в подкрепа на Украйна

Айкур Демир има своите мотиви

Броят на доброволците остава неясен, но украинският посланик в Обединеното кралство Вадим Пристайко казва, че "огромен брой чужденци искат да им бъде позволено да се бият за Украйна". Въпреки че страната заяви, че ще въоръжи всички доброволци, остават оскъдни подробности за това колко точно са и как ще бъдат обучени, организирани и разпределени.

Макар че Антъни Уокър е твърдо решен да се бие за Украйна, той предупреждава, че бъдещите доброволци трябва да бъдат реалисти по отношение на решението си, а именно, че ще имат високи разходи, ще се лишат от доходи и могат да загубят живота си в битката срещу руската инвазия, отбелязват от BBC.