Остават броени дни до края на 2021 г. Още една година, белязана от Covid-19. Още една година, която премина под знака на "новото нормално", в което социалната дистанция, маските и спотаения страх от вируса са част от ежедневието на всички ни. Вече сме готови да изпратим тази година и да затворим последната страница от стария календар, нетърпеливи да отворим първата от новия с надежда, варя и любов в едно по-добро утре.

Въпреки че модерните технологии изцяло превзеха живота ни и не можем да направим и крачка без своя компютър, таблет или смартфон, все още имаме сантимент към добрите стари хартиени календари. Точно както електронните четци не могат да заместят книгите, така и календарът на телефона ни не може да замести хартиения му предшественик. Но защо да не бъде хем красив, хем полезен... хем с добра кауза. Предлагаме ви три вдъхновяващи български календара за 2022г., които имат всичко изброено в едно, че и много повече.

Календарът "Живи планини"

Години наред Бранислав Бранков издава "Живи планини" - календар със зашеметяващи планински кадри, които спират дъха.

"Искам чрез "Живи планини" да споделям много повече от красиви картинки. Искам да споделям с вас целите преживявания в планината, покрай тези кадри. Но тънката лента под датите на досегашните издания, не стигаше, за да предам пълната палитра на емоциите, които изживяваме сред ледове и върхове", споделя авторът на календара.

Снимка 557466

Източник: "Живи планини" Фотограф Бранислав Бранков

Затова от миналата година "Живи Планини" вече е с по-различен формат - всеки отделен месечен лист има две страни. Лицевата страна помещава избрания за месеца кадър и датите. На гърба на всеки месец обаче, ще намерим пълната история на кадрите, преразказана в текст и допълнителни снимки, които да ни потопят още по-дълбоко в преживяванията по дивите и предизвикателни планини на Южна Америка и Алпите. Тъй като авторът има голяма привързаност към Пирин, той отдава заслуженото и на нашата най-свирепа зимна планина чрез разкази и снимки.

Снимка 557464

Източник: "Живи планини" Фотограф Бранислав Бранков

По този начин "Живи планини" се превръща в уникален по рода си календар. Наполовина мемоар и наполовина пътеводител през планините, които са въздействали на Бранислав Бранков най-силно.

Снимка 557465

Източник: "Живи планини" Фотограф Бранислав Бранков

По традиция, 40% от цената на всеки календар ще бъдат дарени за благотворителна кауза. Тази година средствата ще бъдат предоставени за предстоящото подновяване на заслон Казана в Пирин.

Календарът на Animal Rescue Sofia

"Ето го и него - календара, който всяка година спасява хиляди животи", пишат от Animal Rescue Sofia на своята Facebook страница. С думите си те ни напомнят, че от една страна голям процент от животните от всеки календар през годините се осиновяват много бързо. А от друга, че всички събрани средства от продажбата на календарите отиват за нуждите на приюта.

Снимка 557473

Източник: Wings Creative Studio

Календарът за 2022 г. е под мотото "Back to black" и е посветен на черните животни - онези, които се осиновяват най-рядко, които прекарват най-дълго в приютите. А чрез него от Animal Rescue доказват, че черните животни са не само изумително красиви, но и уникални, и различни.

Снимка 557471

Източник: Wings Creative Studio

От години Animal Rescue Sofia се опитва да помогне с всички сили за решаването на проблема с бездомните животни. Неправителствената организация няма бюджет от Общината, държавата или от институции в чужбина, а се издържа изцяло и само от дарения.

Снимка 557472

Източник: Wings Creative Studio

Идеята с календарите започва като инициатива на Wings Creative Studio, която Animal Rescue Sofia приемат на драго сърце. Креативното студио работи доброволно без заплащане и помага с каквото може на Animal Rescue Sofia за каузата по спасяването на бездомничетата. За 13-ти пореден път Wings Creative Studio подарява на кучетата в беда своя талант. За 13-ти пореден път календарът може да краси дома или офиса ни цяла година, за да ни напомня, че заедно помагаме и правим добро.

Календарът на "Сдружение Синдром на Даун България"

"Синдром на Даун България" се ражда преди 12 години като сдружение на родителите на деца, засегнати от тази генетична аномалия. Основната им цел е да се борят за разрушаването на негативните стереотипи, преодоляването на предразсъдъците и опровергаване на митовете, наслоени в публичното пространство към възможностите и спецификите на хората със Синдрома. И го правят, за да могат децата да имат достойно бъдеще и да разгръщат максимално уникалните си човешки качества.

Снимка 557475

Източник: "Сдружение Синдром на Даун България"

Хората от сдружението работят изцяло на доброволчески и благотворителен принцип за подобряване на отношението и интегрирането на децата със Синдром на Даун в обществото, като изграждат техния позитивен образ с информационно-образователни кампании, част от които е и авторският им календар.

Снимка 557476

Източник: "Сдружение Синдром на Даун България"

Той се ражда в края на 2012 г. Няколко години на календарите децата са снимани до известни български актьори, певци, водещи, спортисти, а последните няколко издания са без звездно присъствие. Календарът за 2022 г. излиза под мотото "Малки и големи състояния" и нагледно демонстрира колко са пораснали дечицата от първото издание на календара до десетото му за предстоящата година.

Снимка 557477

Източник: "Сдружение Синдром на Даун България"

"Ярки, цветни, усмихнати. Нашите малки и големи състояния. Точно такива, каквито ние ги виждаме. Без задния план на хорското неразбиране и болните предразсъдъци. Богатството, което едва ли сме чакали, но днес истински обичаме и ценим", пишат от сдружението.

Animal Rescue Sofia, "Живи планини", "Сдружение Синдром на Даун България" - календари с кауза за 2020 г.

Календари с кауза за 2020 г.

Да започнем новата година с едно добро дело

Средствата от закупуването на календара отиват за създаване на първия за България Даун Синдром Център за деца и младежи.