Човек, прегърнал току-що уловена 30-килограмова златна риба, не е гледка, която се вижда всеки ден.

Cirrhilabrus finifenmaa, розовобузестата фея, мезофотичната зона и новият вид риба, която си сменя външния вид и пола

Какво се крие в дълбините на Индийския океан

Новият вид риба, която си сменя външния вид и пола

Британският рибар Анди Хакет обаче е сниман точно в този специален момент от пътуването си до Шампан, Франция.

Там, във водите на рибовъдната ферма Bluewater Lakes, той улавя гигантската златна риба, известна още с името Марков, кръстена така явно заради оранжевия си цвят. За Морков се знае, че плува в Bluewater Lakes от около 20 години и му се носи славата на неуловим заради размерите си.

Достатъчно е обаче да се появи рибарят Анди Хакет, който доказва, че целта златната риба да се извади от водата изобщо не е непостижима.

Пред BBC той разказва, че преживяването му е било доста предизвикателно и битката с Морков е продължила цели 25 минути. Накрая обаче (и с помощ, разбира се) е успял да я извади. След това рибата е била претеглена и е станало ясно, че тежи цели 30 килограма.

Сега тя е обратно във водата, за да може друг рибар да има шанса да сбъдне приказната си мечта.

За златните риби, които обикновено се отглеждат като домашни любимци, се знае, че не достигат повече от няколко сантиметра на дължина, но Морков, както и бихме предположили, не е обикновена златна риба. Той е кръстоска с шаран, което обяснява и гигантските му размери.

Още нещо прави точно тази златна риба специална и това е цветът ѝ - много ярко оранжево. Заради него тя е много лесно забележима във водата, но пък малцина са онези, които са я хващали.

Гърбатите китове и как ловец на омари беше лапнат и изплют от морския бозайник

Как кит лапна и изплю рибар край бреговете на САЩ

Инцидентът няма неприятни последствия

И други амбициозни рибари като Анди Хакет ще имат възможността да уловят Морков, но на тях ще им се наложи да изчакат реда си. Списъкът с желаещи е толкова дълъг, че на някои може им отнеме и пет години.