Около Малдивите, между 40 и 70 метра в дълбините на Индийския океан, има трептящи плитчини, изобилстващи от ярко оцветени риби, които никога не се осмеляват да се изкачат до кораловите рифове на повърхността.

Cirrhilabrus finifenmaa (Розовобузестата фея) е един от многото видове, които учените, занимаващи се с гмуркане на такива дълбочини, са открили в мезофотичната зона (зоната преди мрака). Тя се намира между огрените от слънцето плитчини и тъмния, дълбок океан.

Простира се до около 150 метра надолу и е обитавана от невероятно красиви и редки видове.

"Мезофотичната зона е един от най-слабо изследваните региони в кораловите рифове", казва И-Кай Тий, постдокторант в Австралийския музейни изследователски институт в Сидни. Той разяснява, че тази зона обикновено е разположена на много неудобна дълбочина - недостатъчно дълбока, за да се изследва с подводници, но твърде дълбока, за да се гмурка с традиционните техники за гмуркане.

За да снимат и събират екземпляри в мезофотичната зона, учените използват специализирано оборудване за гмуркане, което рециркулира издишания въздух, вместо да издухва мехурчета направо във водата, както правят обикновените водолази.

Чрез внимателно контролиране на сместа от газове, изчистване на излишния въглероден диоксид и добавяне на повече кислород, ако е необходимо, гмуркачите с повторно дишане могат да удължат своите гмуркания до 100 метра. Те трябва да свалят няколко големи газови бутилки и да прекарат часове в бавно издигане, за да се декомпресират безопасно от тези големи дълбочини. Но само така успяват да се натъкнат на видове, непознати досега на науката в този малко познат регион.

Името Cirrhilabrus finifenmaa на рибата е дадено през 2022 г. Finifenmaa означава роза на местния език дивехи - двойно признание за пъстрата риба и за националното цвете на Малдивите - розовата роза.

Един от учените, участвали в откриването и именуването на новата риба, е Ахмед Наджиб от Малдивския институт за морски изследвания. Това е първият случай, в който малдивски изследовател описва нов вид, който произхожда от региона, уточняват от Guardian.

Забележителното на розовобузестата фея е, че освен външния си вид, тя променя и пола с възрастта си. Тези риби започват живота си като женски и съзряват в мъжки, като стават значително по-пъстри. Мъжките се украсяват в зашеметяващи цветове по време на брачния сезон, вероятно за да впечатлят женските.