Когато правителствата в Европа призоваха всички да създадем "балон", тоест да спазваме по-голяма дистанция по между си заради пандемията, едва ли са имали предвид да го направим буквално. Оказа се, че е възможно, особено когато става въпрос за изкуство.

Даан Роусeхарде, GROW, устойчиво земеделие, COVID-19 и как изкуството решава световни проблеми

Изкуството като оръжие срещу COVID-19

Художник с решение на два важни проблема на човечеството

Преди дни белгийският художник и социален работник Алан Верскурен обиколи улиците на Брюксел, скрит в авторската си арт инсталация "Преносим оазис", с която предизвика вниманието на минувачите и на медиите.

Творбата му представлява мини оранжерия от плексиглас, която покрива лицето му и го предпазва от куп външни вреди, които се носят във въздуха. Вътре растат растения като мащерка, розмарин и лавандула, а те, както знаем, са полезни и ароматни.

61-годишният Верскурен развива идеята си още преди 15 години, вдъхновен от буйните оазиси в Тунис, където тогава работи.

И така, без да подозира, изобретението му придобива нов смисъл в условията на пандемия. Намира приложение и в родния му град Брюксел, където е задължително носенето на маски.

Will.i.am, Xupermask и предпазната маска срещу COVID-19, заредена с куп екстри

Will.i.am пуска футуристична маска срещу COVID-19

Не само предпазва, но спестява и куп неудобства

"Исках да създам балон, в който да се заключа, за да се откъсна от един свят, който ми се видя твърде тъп, твърде шумен и миризлив", цитират художника от Reuters.

Уточнява също, че има астма и дишането в рамките на неговата контракция е по-удобно, отколкото когато носи предпазна маска за лице.

Споделя и един парадокс. "Забелязах, че хората идват при мен и ме заговарят. Тази изолация всъщност се превърна в начин за свързване", разказва още артистът.